Un militar roman a fost ranit miercuri dimineata, in Afganistan, in urma unui atac al insurgentilor, informeaza Ministerul Apararii. Plutonierul Bida Ionel Eugen facea parte dintr-o echipa mixta romano-afgana ce efectua o misiune de patrulare in provincia Zabul. Militarul a fost transportat de urgenta la spitalul din baza Lagman, unde a fost supus unei interventii chirurgicale.

Potrivit unui comunicat al MApN, plutonierul Bida Ionel Eugen, din Echipa Operationala de Consiliere si Legatura (OMLT) nr. 1, tip Batalion, dislocata in provincia Zabul din Afganistan, a fost ranit miercuri, in jurul orei 09.00, ora Romaniei.

Subofiterul facea parte dintr-o echipa mixta romano-afgana care a fost atacata de insurgenti cu foc de infanterie, in timp ce executa o misiune de patrulare la 40 km N-V de Qalat, in provincia Zabul.

In urma incidentului, plutonierul Bida Ionel Eugen a fost ranit la membrul inferior drept. Militarul a fost transportat de urgenta cu un elicopter de evacuare medicala la spitalul din baza Lagman, unde a fost supus unei interventii chirurgicale. Starea militarului este stabila.

Potrivit sursei citate, ministrul Apararii, Gabriel Oprea, si seful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, urmaresc cu atentie evolutia starii de sanatate a militarului ranit.

In Afganistan sunt dislocati 1.020 de miliari romani, autoritatile de la Bucuresti hotarand, recent, dislocarea a inca 600. In ultimii ani, 12 militari romani si-au pierdut viata in teatrele de operatiuni din Afganistan, iar alti 52 au fost raniti.