Mercurul termometrelor a scazut, duminica dimineata, la Miercurea Ciuc, judetul Harghita, pana la minus 29,4 grade Celsius, aceasta valoare reprezentand recordul acestei ierni, pana in prezent, relateaza Mediafax. La Intorsura Buzaului, in judetul Covasna, s-au inregistrat minus 27,2 grade Celsius, iar la Sfantu Gheorghe termometrele au aratat minus 25 de grade Celsius.

"In jurul orei 7,00, temperatura atmosferica a coborat pana la minus 29,4 grade la Miercurea Ciuc, iar la sol s-au inregistrat minus 33 de grade Celsius. Este cea mai geroasa dimineata din acest sezon", a precizat meteorologul de la Statia Miercurea Ciuc, Tanko Karoly.

La rasaritul soarelui, atmosfera a fost inghetata in tot judetul Harghita, temperaturile minime consemnate fiind de minus 25 de grade la Joseni, minus 23 la Toplita si minus 18,7 la Odorheiu Secuiesc.

Meteorologii avertizeaza ca gerul se va mentine in zona depresionara cel putin pana miercuri.

Minima absoluta a lunii ianuarie in Harghita, de minus 38,4 grade Celsius, a fost inregistrata in anul 1985, tot la Miercurea Ciuc.

De asemenea, temperaturi foarte scazute au fost si in zona municipiului Targu Secuiesc, de minus 23 de grade Celsius si Baraolt - minus 21 grade Celsius.

Cea mai scazuta temperatura inregistrata vreodata la Intorsura Buzaului a fost in februarie 2005, cand in zona au fost minus 36 de grade Celsius.