Un colonist evreu a fost ucis joi de palestinieni care au deschis focul asupra masinii sale in Cisiordania, au anuntat politia si serviciile de urgenta israeliene, citate de AFP.

Barbatul, in varsta de circa 40 de ani, a fost gasit in masina sa ciuruita de gloante, pe un drum care leaga coloniile Einav si Shavei Shomron, in nordul Cisiordaniei.

Micky Rosenfeld, purtator de cuvant al politiei, vede in aceasta crima un "atentat terorist" pe care il atribuie activistilor palestinieni.

Ciosiordania a fost, in ultimele saptamani, teatrul a numeroase confruntari intre colonistii evrei si palestinieni.

Aproape o jumatate de milion de israelieni traiesc in zeci de colonii evreiesti implantate in Cisiordania, unde armata mentine peste 600 de baraje rutiere in acest teritoriu palestinian.

Anuntul facut la sfarsitul lui noiembrie de premierul Benjamin Netanyahu privind un moratoriu de zece luni asupra colonizarilor din Cisiordania a suscitat un val de manie in randul colonistilor si al extremistilor de dreapta.

La presiunea Statelor Unite, Netanyahu a prezentat acest moratoriu drept un gest menit sa relanseze negocierile de pace cu palestinienii, suspendate de la razboiul din Fasia Gaza, in urma cu un an.

Palestinienii au respins insa aceasta decizie si cer o inghetare totala a procesului de colonizare, inclusiv in Ierusalimul de Est - anexat de Israel dupa cucerirea sa, in 1967 -, unde vor sa stabileasca viitoarea capitala a Palestinei.