Unda de viitura formata pe raul Bistrita din cauza topirii gheturilor a trecut de comuna Borca si se indreapta spre comunele Farcasa si Poiana Teiului, din cele trei comune fiind evacuate 450 de persoane ale caror locuinte risca sa fie inundate, anunta Mediafax.

Purtatorul de cuvant al ISU Neamt, capitanul Iulian Jugan, a declarat ca din cele trei comune au fost evacuate 450 de persoane , iar unda de viitura a trecut de comuna Borca fara sa creeze probleme, astfel ca cele 106 persoane evacuate pot sa se intoarca acasa.

El a aratat ca unda de viitura se indreapta spre comuna Farcasa , de unde au fost evacuate 240 de persoane si si-a exprimat speranta ca nici in aceasta comuna nu se vor produce inundatii.

Jugan a precizat ca riscul de inundatii accentuat este in zona comunei Poiana Teiului, de unde au fost evacuate 106 persoane din cauza ca pe rau fenomenul de zapor are o lungime de 15 kilometri, gheturile ajungand sa aiba in albie si o inaltime de patru metri.

El a mai declarat ca autoritatile din Neamt urmaresc evolutia viiturii pentru a adopta urgent masuri de limitare a eventualelor pagube.

"Au fost luate toate masurile. Dispunem de forte suficiente", a spus Jugan mentionand ca specialisti ai ISU Neamt se afla la fiecare primarie din zona afectata pentru a acorda sprijin autoritatilor locale.

O viitura formata pe raul Bistrita in urma topirii bruste a gheturilor si a desprinderii acestora in zona localitatii sucevene Crucea se deplaseaza spre comuna Poiana Teiului, unde mai multe locuinte sunt in pericol de a fi inundate.

Capitanul Iulian Jugan a mai declarat ca este pregatita si o echipa pirotehnica ce ar urma sa intervina si sa dinamiteze aglomerarea de gheturi daca se impune acest lucru.

Podurile de gheata formate pe raul Bistrita in zona satelor Dreptu si Savinesti din comuna Poiana Teiului, din judetul Neamt, au fost dinamitate, luni, pentru a se evita producerea de inundatii in conditiile in care meteorologii prognozeaza incalzirea brusca a vremii.