Belgianul Herman Van Rompuy a fost ales primul presedinte al UE, britanica Catherine Ashton va detine sefia diplomatiei europene
Liderii europeni au reusit, astfel, sa ajunga repede la un acord privind alegerea unui presedinte al Uniunii Europene si a unui ministru al Afacerilor Externe - doua importante functii create de Tratatul de la Lisabona, care va intra in vigoare pe 1 decembrie.
Numele lui Van Rompuy a fost de altfel cel mai mult vehiculat de presa in ultimele saptamani, acesta fiind cotat cu cele mai multe sanse, fata de contracandidatii sai - premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, premierul olandez Jan Peter Balkenende sau fostul presedinte leton Vaira Vike-Freiberga. Mai mult, guvernul britanic a renuntat sa mai promoveze candidatura lui Tony Blair pentru presedintia UE si au hotarat, in schimb, sustinerea baronesei Catherine Ashton pentru a deveni seful diplomatiei europene.
Herman Van Rompuy - primul presedinte stabil al Uniunii Europene
Membru al dreptei europene (PPE), Van Rompuy (62 de ani) este un crestin-democrat flamand dar francofil. El se afla la conducerea guvernului belgian de aproape un an si are reputatia de a fi "omul compromisului". De altfel, in prima sa declaratie dupa alegerea in aceasta functie, Van Rompuy a spus ca Europa trebuie sa joace un rol important in lume si s-a declarat favorabil continuarii extinderii UE.
Intitulat oficial "presedinte al Consiliului European", postul obtinut de Van Rompuy va inlocui actualul sistem al presedintiei semestriale prin rotatie a Consiliului Uniunii Europene. Acesta va avea un mandat de 2 ani si jumatate, ce poate fi innoit o singura data.
Catherine Ashton - noul sef al diplomatiei europene
Desi o novice in ale diplomatiei, laburista Catherine Ashton, in varsta de 53 de ani, a fost puternic sustinuta de socialisti pentru a se ocupa de Afacerile Externe ale UE. Pana in prezent, ea a ocupat postul de comisar european pentru comert.
Intitulat pompos "Inalt reprezentant pentru politica externa si politica a securitatii", postul confera prerogative sporite noului diplomat-sef al UE, fata de actualul responsabil al politicii externe, spaniolul Javier Solana - a carui functie va disparea. Mandatul va fi de cinci ani. De asemenea, titularul noului post va fi si vicepresedinte al Comisiei Europene.
Celor doi noi lideri ai blocului european le revine de acum sarcina de a face auzita mai bine vocea Europei in lume, in fata Statelor Unite sau a puterilor emergente precum China sau India.

Beatrice Mahler: O parte din personalul ATI a abandonat lupta. Nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav
Aproape 4 milioane de tineri (18-34 de ani) locuiesc cu părinții. Iar motivele lor nu sunt doar economice...
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Revenind, e nasol ptr. Romania, politicienii din tarile de acest gen (Belgia, Olanda, etc) nu prea ne au la inima.
Acest "Rompuy" este un politician foarte respectat in Belgia: atat de populatie cat si de ceilalti politicieni.
Rolul sau va fi oricum unul limitat si nu va afecta pozitia Romaniei in cadrul UE (suntem suficient de prosti incat sa ne sapam singuri).
despre clasa politica romaneasca... no comment..:))
in timp ce ai nostrii se bateau si scuipau intre ei, in Bruxelles se facea lobby adevarat pt 2 posturi care sunt esentiale SI pentru viitorul nostru...
dar nu suntem singurii care au pierdut in jocul asta - europa de est n-a luat nimic !!
Ca c'est grave! ;-)
eh.. sanatate tuturor indiferent pe ce meleaguri sunteti si... bafta multa caci daca unul reuseste e bine si pt el/ea, si pt familia lui/ei, si pt prietenii si deci pentru TOTI !!
La munca!!
...pe ei, pe ei pe mama lor :-))
Si oricum, suntem in UE, scopul lor e sa ne ajute sa ne dezvoltam cat mai bine, sa fim puternici impreuna.
Ve gasi raspunsul la intrebarea ta.
Afirmatia ta ma face sa cred ca tu il votai pe BECALI......ca acesta are la inima pe toata lumea.
Problema la voi este ca NU aveti in cap .....la inima stati binisor.
Acest om a facut minuni in belgia, in multe situatii.
Acest lucru il recunoaste multa lume din Belgia si din U. E.
NUa fost ales ca Iliescu.......ca a stiut sa RIDA!!!!!!
Cei care sunt alesi sa conduca Europa rid cind conduc bine.
Iliescu RIDE inca, ca de 20 de ani ne pacaleste....bine.
mama ta :-))
@rompuy: pai daca e sa ne luam dupa presa pe noi nu ne are la suflet nimeni, nici macar bulgarii...
http://www.youtube.com/watch?v=0gZ7gDBs5WY&feature=player_embedded
Premierul belgian Herman Van Rompuy, care avea cele mai mari sanse sa devina primul presedinte al Consiliului European, si-a pus in pericol steaua fiindca a participat la reuniunea clubului Bilderberg, anunta publicatia “EUObserver”, care citeaza ziarul “De Tijd”.
noapte buna EU!
Tocmai vin de la bere cu un francez si, din vorba in vorba si din bere in bere, imi zice ca el il prefera ca presedinte pe belgianul asta. Deci atentie, el inca nu stia cine e presedinte UE.
Ce m-a uimit a fost motivul pentru care el il dorea pe acest (fost) prim-ministru al Belgiei in functia de presedinte. Zicea el ca cine a fost in stare sa-i impace pe belgienii flamanzi si pe belgienii francezi e in stare sa impace, cumva, si diferitele curente din Europa. Nu stiu daca e asa, astia care o ardeti prin Belgia puteti confirma sau infirma dar mi-a placut modul european, global, cu mult zoom-out in care gindea. Cred ca e timpul ca si noi sa incepem sa gindim astfel. Romania este in Europa iar noi nu sintem europeni de mina a doua pe care ne urasc politicienii "din astfel de tari" sau din Bulgaria. Asa cum spune Andrei mai sus, trebuie sa muncim ca sa fim puternici impreuna. Nu eu si cu vecinul de la 3 ci eu, romanul, cu francezul, cu italianul sau cu englezul. Sau cu toti, impreuna.
Nu joc de culise, nu propuneri fantoma. UE isi marcheaza in continuare autogoluri cat timp nu democratizeaza structurile si numirea comisarilor inaltilor demnitari
Pentru functia de ministru de externe al UE, vai cat de plin de el era dl. Severin, deja il si vedeam in inalta functie, fara gluma poate peste ceva ani sa mai avem si noi un politician respectat, cunoscut in UE, un nou Titulescu, acum sistemul politic de la noi nu produce astfel de oameni.
Eu m-am saturat pana peste cap. Si cred ca nu numai eu.
omu asta i-a impacat si e liniste de un an. probabil la nivel european, liderii s-au gandit ca va face la fel, astfel incat boii carutzei europene sa traga in aceeasi parte. din pacate pentru noi, problemele astea ale integrarii si cooperarii europene nu ne afecteaza, noi n-avem cum sa cooperam si sa negociem nici macar ca sa stabilim o reuniune pentru candidatii la presedintie.
Cu maiestrie facuta poza, a iesit mana mai mare decat figura. Dom' fotograf, am inteles mesajul! Steaua are cinci colturi, se vede si pe fundal!
Alta idee proprie: "omenirea nu va reusi s-o mai ia de la capat". De unde stii? In cele scrise se vorbeste clar despre un pamant nou, populat de oameni.
2. S-au ridicat împăraţii pământului şi căpeteniile s-au adunat împreună împotriva Domnului şi a unsului Său, zicând:
3, "Să rupem legăturile lor şi să lepădăm de la noi jugul lor".
4. Cel ce locuieşte în ceruri va râde de dânşii şi Domnul îi va batjocori pe ei!
5. Atunci va grăi către ei întru urgia Lui şi întru mânia Lui îi va tulbura pe ei;