Presedintele Traian Basescu si-a exprimat speranta, cu ocazia ceremoniei de miercuri de incheiere a misiunii soldatilor romani in Irak, ca in cinstea acestora va fi ridicat un monument. "Sper ca in timp cat mai scurt un monument sa aminteasca generatiilor urmatoare ca 8.415 romani au slujit tara in Irak", a afirmat seful statului, in discursul din timpul ceremoniei desfasurate miercuri seara, la Arcul de Triumf din Capitala, potrivit NewsIn.

Seful statului a elogiat, cu aceasta ocazie, participarea militarilor romani la actiunile de reconstructie si stabilitate din Irak, el amintind ca misiunea lor a avut un rol crucial la dobandirea, de catre Romania, a statutului de membru respectat si responsabil al comunitatii internationale. "Am demonstrat partenerilor ca, odata plecati la drum, nu ii vom lasa la jumatatea lui si ne vom respecta angajamentele pana la capat".

Traian Basescu a tinut sa le multumeasca public familiilor soldatilor romani prezenti in teatrul de operatiuni din Irak. "Nu-i usor sa tresari la televizor, sa tremuri la fiecare sunet al telefonului sau de fiecare data cand o masina militara opreste la usa casei tale. Tuturor familiilor, parintilor, sotilor si sotiilor, fiilor si fiicelor tin sa le multumesc".

Basescu a invocat si memoria celor doi soldati romani care au murit in Irak si a elogiat serviciile aduse de alti 12 care au fost raniti.

Peste 800 de militari au defilat, miercuri, pe sub Arcul de Triumf, in prezenta sefului statului, in cadrul ceremoniei militare care a marcat incheierea, dupa sase ani, a misiunii trupelor romanesti in Irak.