Cheltuielile inregistrate in Statele Unite pentru programe de prevenire si combatere a obezitatii s-au dublat in ultimul deceniu. Potrivit unui studiu al revistei Health Affairs citat de AP, fondurile utilizate pentru lupta impotriva obezitatii ating in acest moment 147 de miliarde de dolari (103 miliarde de euro). Prin comparatie, bugetul initial alocat planului anticriza al Casei Albe era de 700 de miliarde de dolari.

In cadrul studiului se arata ca boli precum cele ale aparatului cardio-vascular sau diabetul, generate de obezitate ocupa in acest moment peste 9 la suta din totalul cheltuielilor medicale.

Expertii sustin ca in 1998 costurile pentru tratarea obezitatii nu depaseau 78,5 miliarde de dolari, in timp ce in prezent acestea ating 147 de miliarde de dolari.

Principala explicatie a acetui trend ascendent o reprezinta faptul ca unul din trei americani sufera de obezitate. Studiul efectuat de Health Affairs a avut in vedere fondurile alocate prin programele federale care se adreseaza persoanelor in varsta sau celor cu venituri modeste.