Proiectul de construire a 20 de locuinte in Ierusalimul de Est a provocat duminica o noua criza in relatiile dintre Israel si Statele Unite privind procesul de colonizare a teritoriilor ocupate. Administratia presedintelui american Obama cere de mai multe luni incetarea procesului de colonizare, pentru a putea relansa negocierile de pace israeliano-palestiniene.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu sustine ca proiectul imobiliar se incadreaza in limitele legii si nu face parte din niciun program de colonizare. "Nu acceptam ca israelienii sa nu aiba dreptul sa traiasca si sa locuiasca oriunde in Ierusalimul de Est. Astfel de restrictii sunt inadmisibile", a declarat premierul israelian. Cu toate acestea reactiile Palestinei nu au intarziat sa apara.

"Este imposibil sa facem concesii privind colonizarea israeliana in Cisiordania si Ierusalim. Ea trebuie sa inceteze", a declarat Saeb Erakat, unul dintre principalii negociatori palestinieni.

Israelul a cucerit si anexat in 1967 partea estica a orasului Ierusalim. Comunitatea palestiniana revendica Ierusalimul de Est pentru ca zona sa devina capitala unui eventual stat palestinian, relateaza BBC News.