Fostul Secretar american al Apararii Robert McNamara, considerat unul dintre princincipalii artizani razboiului din Vietnam in timpul administratiilor Kennedy si Johnson, a murit, in varsta de 93 de ani.

Robert McNamara, care s-a remarcat printr-o cariera fulminanta in domeniul industriei si al finantelor, ramane pentru pacifisti simbolul esecului militar in Asia de Sud-Est care a costat viata a 58.000 de soldati americani. Pentru a califica conflictul din Vietnam, unii activisti utilizeaza expresia "razboiul lui McNamara".

Robert McNamara a ocupat functia de Secretar al Apararii timp de sapte ani, in timpul presedintilor John Kennedy si Lyndon Johnson. In 1995, fostul secretar al apararii a publicat o carte despre razboiul din Vietnam, in care a marturisit ca regreta rolul pe care l-a avut in acest conflict.

Inainte sa ajunga seful Pentagonului, Robert McNamara a condus compania Ford. Dupa ce a parasit functia de la Pentagon, McNamara a condus Banca Mondiala timp de 12 ani, pana in 1981, scrie Reuters.