Fostul general Mihai Chitac a fost eliberat duminica din inchisoare pentru o luna, urmand a fi operat de splina.Chitac era internat la Spitalul Penitenciarului Jilava, dupa ce a fost condamnat la 15 ani de inchisoare pentru implicarea in Revolutia din decembrie 1989 de la Timisoara.

Dupa operatia de extragere a splinei, fostul general ar putea fi supus si unei operatii pe cord.

In octombrie 2008, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul generalilor Victor Stanculescu si Mihai Chitac, mentinand sentinta de 15 ani de inchisoare si degradare militara in procesul Revolutiei din Timisoara. Sentinta este definitiva.

Conform rechizitoriului, in sedinta Comitetului Politic Executiv al CC al PCR din 17 decembrie 1989, s-a luat hotararea de a se face uz de arme de foc cu munitie de razboi. Ordinul a fost transmis mai departe de Nicolae Ceausescu in cadrul unei teleconferinte. "Ordinul de a deschide foc impotriva manifestantilor avea un caracter vadit ilegal, nu era emis in baza prevederilor niciunei legi sau a Constitutiei si, prin urmare, nu trebuia pus in executare", se arata in motivarea judecatorilor.

Magistratii au mai stabilit ca generalii Stanculescu si Chitac au dat dovada de "exces de zel" in reprimarea demonstrantilor. Acesta este si motivul pentru care Ceausescu l-a numit in seara zilei de 20 decembrie 1989 pe generalul Stanculescu in functia de comandant militar unic al municipiului Timisoara.

In ceea ce-l priveste pe generalul Chitac, magistratii arata in motivarea sentintei ca "acesta s-a implicat in mod vadit in executarea ordinului ce a avut ca urmare impuscarea mortala a 72 de persoane si ranirea altor 253 foarte grav".

Magistratii au aratat ca, potrivit reglementarilor in vigoare, in decembrie 1989, comandantii ce au dreptul sa dea ordine poarta intreaga responsabilitate pentru legalitatea si urmarile ordinelor date.

Darea de catre comandant si executarea de catre subordonat a unui ordin ilegal atrag raspunderea atat pentru unul cat si pentru celalalt, sustin magistratii.

Instanta suprema i-a condamnat la data de 3 aprilie 2008 pe cei doi generali la cate 15 ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav si la cinci ani interzicerea unor drepturi.

Avocatii lor au inaintat mai multe cereri de eliberare pe motiv de boala.