Achizitiile facute pentru Unitatea Speciala Acvila s-au derulat prin directiile de specialitate ale Ministerului Administratiei si Internelor dupa reguli stricte, informatiile recente despre aceste achizitii fiind eronate si tendentioase, a declarat, luni, fostul sef al Acvila, Valeriu Mihai, pentruMediafax. Agentia de presa NewsIn a dat publicitatii, saptamana trecuta, declaratiile unor oficiali din cadrul Jandarmeriei Romane, care sustineau ca luptatorii Unitatii Speciale Acvila isi decontau prezervativele, lenjeria roz, tatuatul si epilatul din banii Ministerului de Interne.

De altfel, Jandarmeria a sesizat Corpul de Control al Ministerului Administratiei si Internelor in legatura cu "numeroase nereguli" privind achizitiile realizate de grupul de interventie "Acvila", aratand ca un luptator avea trei perechi de schiuri, iar un tricou, cumparat cu 100 de lei, era dus la casare dupa ce era purtat o singura data.

Fostul sef al unitatii, comisarul Valeriu Mihai, spune, insa, ca toate achizitiile publice s-au derulat dupa reguli foarte drastice: "Facem o lista prin care solicitam urmatoarele produse, tot ce ar fi nevoie pentru asemenea unitate, dupa care fiecare structura din minister isi ia din lista respectiva partea care include domeniul sau de activitate, ocupandu-se de aceste achizitii", a aratat Valeriu Mihai.

  • Prezervative sau odorizante?

El a explicat ca achizitiile publice se fac numai in baza unor coduri comune de achizitii publice care includ mai multe produse, fara ca aceasta sa insemne ca sunt achizitionate toate produsele incluse in codul respectiv. Asa s-a intamplat si in cazul prezervativelor care apar pe listele de achizitii, la un anumit cod, de pe lista aferenta codului fiind achizitionate odorizantele pentru toalete, sustine el.

Referindu-se la tricourile achizitionate de Acvila, Valeriu Mihai a explicat ca cele folosite la antrenament costa 30,54 lei, dar ca exista si tricouri cumparate la 150 de lei, confectionate din nomex, un material ignifug si a carui valoare este intr-adevar de 148,75 lei.

"Aceste tricouri din nomex nu le-am folosit niciodata, sunt toate in tipla, doar le luam la noi, la misiunile unde aveam informatii ca se putea folosi focul", a spus Mihai, mentionand ca acestea au fost achizitionate pentru protectia personalului. Asa s-a intamplat si in cazul combinezonului pe care nu l-am imbracat decat in anumite situatii cand aveam informatii ca se putea arunca cu foc, cu Molotov", a mai spus fostul sef al Acvila.

  • Sosetele si lenjeria roz - simple povesti

Valeriu Mihai s-a referit si la achizitionarea a 1.000 de genti in valoare de 1.000 de lei bucata, afirmand ca Acvila a fost dotata cu patru tipuri de genti. Din primul tip au fost cumparate 500 de bucati in valoare de 179 de lei fiecare, din al doilea tip, 70, cu 160 de lei fiecare, din al treilea tip, 64 de bucati, in valoare de 63 de lei fiecare, iar din al patrulea tip, 40 de bucati in valoare de 1.050 de lei fiecare. Acestea din urma sunt genti speciale, impermeabile, folosite de scafandri, a explicat Valeriu Mihai.

In privinta informatiilor conform carora fiecare luptator Acvila ar avea cate trei - patru perechi de schiuri, Valeriu Mihai a afirmat ca unitatea detinea 60 de perechi de schiuri si 60 de perechi de clapari: "Noi suntem peste 80 si nici macar nu aveam cate o pereche pentru fiecare om. Plecam la pregatire, la munte, pe rand si le foloseam unii de la altii, nefiind igienic deloc".

Referitor la informatiile privind achizitionarea de sosete cu ursuleti si lenjerie viu colorata, fostul sef Acvila sustine ca toate acestea '"sunt povesti, nu le-am avut niciodata".

"Toate aceste informatii au fost prezentate intr-un mod eronat si tendentios", a afirmat Valeriu Mihai, care spune ca detine documente in sprijinul afirmatiilor sale.