Jurnalistul Doru Dendiu, corespondentul Televiziunii Romane in Republica Moldova, a fost eliberat de catre autoritatile de la Chisinau, a anuntat producatorul TVR Cristina Liberis. Dendiu a fost arestat vineri, in jurul pranzului, in capitala moldoveana.

Liberis a precizat ca in momentul arestarii reporterul era singur, neavand cameraman, si se ducea spre punctul de unde urma sa transmita si sa dea imagini din piata. Dendiu tinea legatura cu un redactor de la Externe cand a fost dus catre politie, iar legatura telefonica a fost intrerupta imediat.

Corespondentul TVR la Chisinau a povestit pentru HotNews.ro cum a decurs retinerea sa. "Am fost luat de politie din Piata, in jurul orei 12.35, impreuna cu jurnalistul basarabean Ion Terguta. Am fost dusi la Directia servicii operative, unde ne-au tinut in camere separate. Mi s-a spus ca nu sunt retinut, ca nu mi se aduce nicio invinuire si ca vom avea doar o "discutie libera" pana cand vor fi vizionate niste casete care sa verifice o eventuala participare a mea la violente".

"Discutia libera a fost mai mult fortata si a durat 5 ore. Am fost apoi eliberat in prezenta viceministrului de Interne, Valentin Zubic, si comandantului Departamentului servicii operative", a precizat Dendiu.

Doru Dendiu este corespondent permanent al TVR in Republica Moldova de mai bine de doi ani. "Am o legitimatie speciala, o acreditare oficiala si nu am fost nicidecum anuntat ca mi-ar fi fost retrasa sau suspendata", a explicat jurnalistul TVR.

SRR denunta incalcarea libertatii de exprimare si informare

Intr-o scrisoare adresata organizatiilor si forurilor internationale si nationale, Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR) cere sprijin pentru incetarea acestor abuzuri, care nu permit informarea ascultatorilor in legatura cu evolutia evenimentelor din Republica Moldova.

SRR semnaleaza tratamentul total inacceptabil aplicat trimisilor sai speciali, aflati in misiune jurnalistica in Republica Moldova, si denunta deciziile arbitrare ale regimului de la Chisinau de incalcare a dreptului la libera circulatie, garantat de legislatia europeana si a dreptului exercitarii profesiei de jurnalist. Intregul demers jurnalistic al trimisilor Radio Romania la Chisinau a fost ghidat permanent de normele deontologice ale profesiei si a slujit interesul public, dreptul la libertatea de exprimare si la informare.

Raspunsul TVR la acuzatiile oficialilor din Republica Moldova

Arestarea reporterului Doru Dendiu intervine dupa ce postul public de televiune din Romania a respins acuzatiile oficialilor din Republica Moldova privind o asa-zisa incitare la actiunile de protest de la Chisinau de catre TVR.

"Televiziunea Romana respinge in mod categoric orice acuzatie privind o asa-zisa incitare la actiunile de protest de la Chisinau de catre TVR. Emisiunile TVR au informat in mod echilibrat si profesionist in legatura cu evolutiile din Republica Moldova, conform deontologiei jurnalistice, principiului libertatii presei si principiului privind liberul acces la informatie al cetatenilor.

Televiziunea Romana isi exprima speranta ca aceste acuzatii sau o astfel de perceptie eronata asupra programelor TVR din partea unor oficiali de la Chisinau sa nu aiba repercusiuni asupra corespondentului TVR din Republica Moldova, Doru Dendiu, care nu a facut decat sa isi indeplineasca cu profesionalism datoria de jurnalist", se arata in mesajul trimis zilele trecute de TVR, fata de acuzatiile formulate de presedintele Comisiei juridice pentru numiri si imunitati din Parlamentul Republicii Moldova, Vladimir Turcanu.

Mai mult, TVR reaminteste ca este in proces la CEDO cu Republica Moldova, deoarece pe 27 septembrie 2007, Consiliul Coordonator al Audiovizualului de la Chisinau a retras ilegal licenta de emisie a TVR in Republica Moldova.