UPDATE 1: Presedintele si premierul Italiei au decretat stare de urgenta

UPDATE 2: Surse medicale citate de corespondentul HN: 27 de morti

UPDATE 3: La spitalul San Salvatore din Aquila sosesc in continuu persoane ranite. Martorii spun ca nu mai este loc la Pronto Soccorso (Urgenta) pentru noii sositi, ei sunt luati in primire chiar in curte. Se pregateste instalarea unui spital de campanie.

UPDATE 4: Un nou bilant indica 50 de morti si cel putin 40 de disparuti, potrivit presei din Peninsula. 50.000 de persoane au ramas fara locuinta.

UPDATE 5: Ministrul de Interne Roberto Maroni a afirmat ca numarul celor care au murit depaseste 70 de persoane. Bilantul final ar putea fi de 150 de morti

UPDATE 6: Serviciile de urgenta anunta 100 de morti si 1500 de raniti

UPDATE 7: Numarul mortilor a ajuns la 150, anunta oficiali din L'Aquila.

"Mii de locuitori din Roma au coborit in strada. Pietele s-au umplut de oameni care se tem de o replica a cutremurului" - corespondentul HotNews.ro in Italia, Miruna Cajvaneanu.

Cel putin 150 de persoane, intre care si copii, si-au pierdut viata, duminica noaptea, in regiunea Fossa, aproape de orasul L'Aquila (Abruzzes), in urma unui seism puternic ce a lovit centrul Italiei.

Cutremurul de 5,8 pe scara Richter a zguduit centrul Italiei, in jurul orei 03:30, ora Romaniei.

Vezi imagini filmate dupa cutremur:

In cursul diminetii de luni, presedintele Giorgio Napolitano, impreuna cu premierul Silvio Berlusconi, au semna decretul de declarare a starii de urgenta nationala in urma cutremurului de azi noapte. Autoritatile au blocat deja autostrada A24 Roma- Aquila, pentru a putea permite circulatia mijloacelor de salvare.

“Este cea mai mare tragedie care a lovit Italia de la inceputul mileniului”, a declarat pentru RaiNews 24 seful Protectiei Civile din Italia, Guido Bertolaso. El a anuntat ca mai multe mijloace ale Protectiei Civile se afla in drum de la Roma spre Aquila. Bertolaso a lansat un apel catre alti voluntari dispusi sa mearga in Abruzzo pentru a ajuta persoanele aflate in dificultate.

Intre timp, in orasul Aquila se sapa chiar cu mijloace rudimentare pentru a cauta supravietuitori. Situatia este ingrijoratoare mai ales pentru tinerii ramasi blocati sub daramaturi intr-un camin studentesc.

Dupa cum se stie, epicentrul cutremurului este situat la periferia orasului Aquila la circa 100 de km de Roma, in regiunea Abruzzo. Cutremurul, de 5,9 pe scala Richter, a fost simtit in mod clar si in capitala Italia, unde multi cetateni au iesit in piete.

Jurnalistii italieni transmit ca centrul orasului a fost grav afectat si ca oamenii panicati sunt in strada cautand un loc sigur. EI se tem de eventuale replici ale seismului. Mai multe edificii s-au prabusit in centrul istoric al orasului L'Aquila.

Cutremurul a fost simtit si la Roma, dar si la Pescara si pe coasta Adriaticii.

Institutul american de specialitate a anuntat ca cutremurul a avut o magnitudine de 6,3.

20 de milioane de italieni sunt expusi "riscului seismic", potrivit Protectiei Civile.