Coreea de Nord a lansat in aceasta dimineata o racheta Taepo-dong 2 care a trecut peste Japonia. Sa nu uitam ca are si bomba nucleara, ultimul test in 2006. Din Japonia pana in Alaska nu mai e drum lung, scrie Dan Selaru pe blogul sau.

Ei spun ca lanseaza un satelit de comunicatii, in acest fel depasesc Coreea de Sud care are in plan o lansare in vara si castiga puncte la propaganda. Plus ca tari ca Iran, Pakistan, Siria, Libia sunt gata oricand sa cumpere astfel de rachete si sa devina un pericol pentru vecini si nu numai.

Pana la capabilitatea de a lansa o bomba nucleara mai este. E destul de greu sa faci o bomba suficient de mica pentru a fi transportata cu o racheta. Mai exista si problema ghidarii rachetei cu acurateta. Cine stie ce fac coreenii?

Coreea de Nord sustine ca orice tara are dreptul la rachete, sateliti, explorarea pasnica a spatiului si asa mai departe. Natiunile Unite impun sanctiuni pentru testarea rachetelor balistice. Coreeni spun ca lanseaza sateliti.

Lansarea unui satelit e mult mai simpla, nu presupune reintrarea in atmosfera si ghidarea catre tinta.

Obama ameninta fara sa ia nicio masura. G20, NATO, pod de flori US - UE si tot felul de declaratii. Coreea de Nord merge inainte.

Daca US le sparge capul e ca Gigi, daca situatia ramane pe mainile Natiunilor Unite nu se intampla nimic.

Aceeasi dilema la alt nivel.

Citeste si comenteaza peblogul lui Dan Selaru.