Presedintele american Barack Obama i-a scris presedintelui Traian Basescu, pentru a-l felicita cu ocazia aniversarii a cinci ani de la integrarea Romaniei in NATO, a confirmat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al presedintelui, Valeriu Turcan. Potrivit acestuia, scrisoarea de felicitare a fost primita luni, dar Administratia Prezidentiala nu a facut public continutul acesteia.

Barack Obama a felicitat si Bulgaria, intr-o scrisoare adresata premierul Serghei Stanisev, potrivit agentiei bulgare de presa Sofia News Agency. Presedintele Obama a subliniat ca Statele Unite sunt mandre ca Bulgaria le este partener si aliat in urmarirea obiectivului comun de consolidare a securitatii si prosperitatii in lume.

"La celebrarea unui deceniu de la extinderea NATO, felicitam liderii curajosi ai celor mai noi membri ai Aliantei si pe cetatenii care le-au sustinut eforturile. Contributia tarii dumneavoastra la operatiunile NATO si devotamentul fata de valorile care definesc Alianta sunt o dovada a transformarii continue a NATO si a beneficiilor extinderii sale", precizeaza scrisoarea lui Obama catre premierul Serghei Stanisev.

NATO sarbatoreste anul acesta 60 de ani de la infiintare, dar si zece ani de la prima extindere spre est, odata cu aderarea Cehiei, Ungariei si Poloniei in 1999. Romania, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia si Slovenia au devenit membre ale Aliantei in 2004.