Un nou manual de istorie destinat scolilor de politie rusesti acuza "sionistii" ca s-ar fi aflat in spatele mortii lui Stalin si al prabusirii Uniunii Sovietice, relateaza cotidianul Vremia Novostei, citat de AFP.

"Sionisitii sunt cei care l-au eliminat fizic pe Stalin" in 1953, sustine autorul manualului, Vasili Drojin, in varsta de 80 ani, profesor la Universitatea Ministerului de Interne din Sankt-Petersburg.

Manualul, intitulat "Istoria Statului si a dreptului national. 1985-1991", prezinta prabusirea URSS drept un "act al sionistilor" si afirma ca adevaratul nume al "sionistului" Mihail Gorbaciov, parintele perestroikai, era de fapt "Garber".

Lucrarea isi propune sa "explice viitorilor politisti cine sunt vinovatii pentru tot raul pe care l-a traversat tara".

"Din pacate, cartile ultranationaliste nu sunt deloc rare (...) Ceea ce surprinde insa este cum o astfel de carte a putut sa fie publicata de o universitate precum cea din Sankt-Petersburg, care, in plus, mai este destinata si politiei ruse", se intreaba cotidianul citat.

In 2007, un manual de istorie contemporana, scris de istoricul Alexandr Filippov, a provocat indignare in randul invatatorilor si al istoricilor, care l-au acuzat ca "revizuieste rolul jucat de Stalin" si "justifica represiunile".