Presedintele venezuelean Hugo Chavez a afirmat ca Barack Obama este "un ignorant", adaugand ca liderul de la Casa Alba mai are multe de invatat despre America Latina, informeaza FoxNews.

Liderul de la Caracas a declarat ca era pregatit sa numeasca un nou ambasador venezuelean la Wasghinton dupa ce Obama a fost investit in functie, insa a decis sa amane momentul dupa ce presedintele american l-a acuzat ca "exporta terorismul" si este "un obstacol" in calea progresului in regiune.

"Cel putin cineva ar putea spune saracul ignorant", a declarat Chavez in timpul discursului sau saptamanal, adaugand ca liderul de la Casa Alba "ar trebui sa citeasca putin ca sa invete despre realitatea Americii Latine".

Relatiile dintre cele doua tari au cunoscut o perioada de tensiune in timpul mandatului lui George W. Bush. Presedintele venezuelean l-a expulzat pe ambasadorul american si si-a retras trimisul diplomatic de la Washington.

Chavez si Obama vor participa la summit-ul Pan-american, care se va desfasura in aprilie, in Trinidad si Tobago. Liderul de la Caracas a afirmat ca, in cadrul reuniunii, va solicita includerea Cubei in discutiile regionale, deoarece "nu mai putem accepta pedepsele impuse de imperiul SUA".

"Vrem doar ca Venezuela sa fie respectata. Daca Obama ne respecta, il vom respecta. Daca Obama continua sa arate lipsa de consideratie pentru Venezuela, ne vom opune imperiului Statelor Unite".

Chavez ii cere lui Obama sa urmeze calea socialismului

La inceputul lunii martie, Chavez i-a cerut lui Obama sa urmeze calea socialismului, despre care a spus ca este "singura" varianta de a iesi din criza financiara. "Veniti cu noi pe drumul socialismului. Aceasta este singura cale. Imaginati-va o revolutie socialista in Statele Unite", a afirmat Chavez in fata unui grup de muncitori din statul venezuelean Bolivar.

Chavez a declarat ca America are nevoie de un lider care sa o duca "spre un destin mai inalt" si care sa o scoata din "rolul trist unde a ajuns, de natiune criminala si agresiva, antipatizata in intreaga lume".