Rusia considera ca nu exista semnale potrivit carora Iranul dezvolta un program nuclear militar, a declarat vineri ministrul adjunct al Afacerilor externe, Serghei Riabkov, in cadrul unei conferinte de presa, relateaza AFP.

"Nu vedem niciun semn al transformarii programului nuclear iranian intr-unul militar", a subliniat Riabkov.

"In aceasta privinta, suntem pe deplin de acord cu concluziile ultimului raport al directorului Agentiei internationale pentru energie atomica", a adaugat el.

In ciuda a sase ani de anchete extinse, AIEA nu poate inca sa confirme daca programul nuclear iranian are doar scopuri pasnice si este destinat in totalitate producerii de energie electrica, asa cum afirma Teheranul.

Intr-un raport publicat in februarie, AIEA a criticat continuarea activitatilor de imbogatire a uraniului si absenta unui progres substantial in ceea ce priveste ancheta unui eventual program nuclear militar al Iranului.

Rusia refuza sa aprobe noi sanctiuni impotriva Teheranului, unul dintre partenerii strategici ai Moscovei in regiune, desi se opune fabricarii de arme nucleare de catre republica islamica.

Un fost general rus, specialist in probleme nucleare, a apreciat, in 12 martie, ca Iranul va fi capabil sa produca arma atomica in maxim doi ani.

Iran: Centrala nucleara de la Bouchehr va intra in functiune pana la sfarsitul anului

Ministrul iranian al Energiei, Parviz Fattah, a declarat vineri, la Istanbul, ca centrala nucleara de la Bouchehr va incepe sa functioneze pana la sfarsitul anului.

El a tinut sa sublinieze ca programul nuclear iranian este unul "pasnic".

Obama invita Iranul sa isi reia locul pe care il merita pe scena internationala

Declaratiile vin dupa ce presedintele SUA, Barack Obama, a decis sa se adreseze direct liderilor iranieni, intr-un mesaj video, cerand depasirea celor 30 de ani de conflicte dintre cele doua tari, intr-un mesaj difuzat cu ocazia noului an sarbatorit de Iran in noaptea de joi spre vineri

"Vreau sa ma adresez direct poporului si liderilor Republicii islamice Iran", a declarat Obama, intr-un mesaj care a rupt linia dura promovata de fostele administratii americane.

El a subliniat ca, daca administratia pe care o conduce este gata sa "caute dialogul deschis, fondat pe respect reciproc", regimul iranian are si el de facut "o alegere".

Fara a vorbi explicit despre terorism sau despre programul nuclear militar al Iranului, Obama a afirmat ca Republica islamica nu-si va relua locul pe care il merita pe scena internationala "prin terorism sau pe calea inarmarii".