O eruptie spectaculoasa a unui vulcan subacvatic a fost inregistrata joi in apropierea statului Tonga, in sud-vestul insulei Tongatapu, o zona in care sunt grupati 36 de vulcani, relateaza AP.

Spectaculoasele coloane de cenusa si fum au izbucnit in aer la circa zece kilometri de insula, dar autoritatile au precizat ca eruptia nu pune in pericol viata locuitorilor insulei.

Oamenii de stiinta vor incerca sa inspecteze vineri vulcanul. Nicio alerta de tsunami nu a fost emisa in urma acestei eruptii.

Tonga, un arhipelag format din 170 de insule, este situat la jumatatea distantei dintre Australia si Tahiti si face parte din celebrul "Inel de Foc" al Pacificului - un arc vulcanic care se intinde din Chile, in sudul oceanului, trece prin Alaska si ajunge, prin Vanuatu, pana la Tonga.

Eruptia vine la putin timp dupa ce autoritatile insulelor Tonga, Samoa si Fiji au emis, vineri, o alerta de tsunami dupa ce un cutremur puternic, de 7,9 grade pe scara Richter, s-a produs in largul coastelor insulelor Tonga.

Potrivit Observatorului geologic american, cutremurul a fost evaluat la 7,9 grade pe scara magnitudinii de moment si s-a produs la 210 kilometri S-SE de Insulele Tonga si la 480 kilometri E-SE de Insulele Fiji.

Cutremurul a lovit coastele insulelor din Pacific la ora locala 6:17 am (20:17 ora Romaniei), la o adancime de 10 kilometri, potrivit Observatorului geologic american.