Secretarul american al Apararii, Robert Gates, a sugerat ca prinderea liderului Al-Qaeda, Osama bin Laden, ar putea fi la fel de dificila precum gasirea lui Theodore Kaczynski, renumitul Unabomber, informeaza Reuteres. Kaczynski, care a omorat cu bombele sale trei oameni si a ranit alti 23, a fost capturat dupa 17 ani de agentii FBI.

Gates a respins teoriile potrivit carora "ceva este nefiresc" deoarece liderul Al-Qaeda si numarul doi al organizatiei teroriste, Ayman al-Zawahri, sunt inca liberi dupa sapte ani de la atacurile impotriva SUA.

"Cred ca prea multi oameni se uita la prea multe filme. E dificil sa-i gasesti pe acestia (n.red. teroristi), in special daca beneficiaza de o retea de sprijin", a declarat Gates.

Seful Pentagonului a facut o paralela intre locul unde se presupune ca s-ar afla Bin Laden si regiunea din statul Montana unde FBI-ul l-a arestat pe Kaczynski in 1995. "Vedeti cat de mult a durat in SUA, ani si ani", a spus Gates.

Diferite rapoarte ale serviciilor de informatii au precizat ca Bin Laden si Zawahiri s-ar putea afla in zona de granita dintre Afganistan si Pakistan, intr-o regiune muntoasa, greu accesibila. Presedintele George W. Bush a promis, in 2001, ca va reusi sa-i captureze pe cei doi, insa acest lucru nu s-a intamplat.

In ultimele luni, SUA si-au intensificat atacurile impotriva tintelor Al-Qaeda din Pakistan, in special cu rachete lansate de avioane fara pilot. "Am provocat pagube importante organizatiei teroriste in ultimele luni", a declarat Gates, afirmand ca "ne vom continua eforturile si cred ca dorinta tuturor este sa reusim intr-una din aceste zile".