Numarul somerilor din Marea Britanie a depasit in ianuarie cifra de doua milioane, pentru prima data din 1997, analistii estimand ca ar putea depasi si bariera de trei milioane, intr-o tara care va resimti din plin efectele crizei mondiale in 2009, relateaza AFP.

Potrivit Oficiului national pentru statistica, numarul somerilor a ajuns la 2,029 milioane in ianuarie. Rata somajului a crescut cu 0,5 puncte procentuale, ajungand la 6,5%.

Aceste vesti negative vin dupa ce Fondul Monetar International a revizuit in scadere previziunile pentru Marea Britanie, estimand o cotractare a economiei de 3,8% in 2009 si de 0,2% in 2010.

Dintre marile economii, doar Japonia se va confrunta cu o situatie mai grava decat Marea Britanie, in conditiile in care Fondul prevede o recesiune de 5% in acest an, urmata de o stagnare a economiei nipone in 2010.

Cresterea somajului este insotita si de reducerea semnificativa a ritmului de majorare a veniturilor.

"Perspectivele pentru consumul intern sunt din ce in ce mai grave", crede James Knightley, economist la ING, in timp ce Tony Dolphin, de la Institutul pentru cercetari in materie de politici publice subliniaza ca "riscul unei spirale de scadere a cererii antreneaza cresterea somajului, care va genera o noua reducere a cererii, si asa mai departe".

Majoritatea economistilor cred ca somajul va depasi bariera de trei milioane in lunile urmatoare. Pentru Howard Archer, de la IHS Global InsightArcher, somajul va afecta 3,3 milioane de oameni la sfarsitul lui 2010 sau la inceputul anului 2011, astfel incat rata somajului va ajunge la 10,5%.