Floricel Achim, subofiter din Ministerul Apararii Nationale, este acuzat de tradare de catre Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, anunta un comunicat al institutiei. Alaturi de Floricel Achim a mai fost arestat si un cetatean strain. Achim este acuzat ca ar fi oferit informatii secrete catre cetateanul strain ZIKOLOV MARINOV, care mai apoi le-ar fi transmis "unor reprezentanti ai unui stat nealiat".

Comunicatul de presa, integral:

Un subofiter din Ministerul Apararii (MApN) si un cetatean strain au fost arestati preventiv pentru 29 de zile, la propunerea procurorilor DIICOT, pentru tradare prin transmitere de secrete si spionaj, fiind acuzati ca au manipulat informatii de natura sa puna in pericol securitatea nationala.

In urma cercetarilor efectuate a rezultat ca cei doi inculpati au folosit (dezvoltat) un sistem, in baza caruia inculpatul ACHIM FLORICEL a procurat din cadrul unei unitati militare a Ministerului Apararii documente cu caracter militar, inclusiv din categoria celor clasificate, a caror diseminare neautorizata este de natura sa puna in pericol securitatea nationala si apararea tarii, pe care ulterior le-a predat inculpatului ZIKOLOV MARINOV.

La data de 28 februarie 2009, procurori ai Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a inculpatilor:

- ACHIM FLORICEL, subofiter in cadrul Ministerului Apararii, pentru comiterea infractiunii de tradare prin transmitere de secrete prevazuta de articolul 157 alineatele 1 si 2 din Codul Penal cu aplicarea articolului 41 alineatul 2 din Codul Penal;

- ZIKOLOV MARINOV, cetatean strain, pentru comiterea infractiunii de spionaj prevazuta de articolul 159 raportat la articolul 157 alineatele 1 si 2 din Codul Penal cu aplicarea articolului 41 alineatul 2 din Codul Penal.

Dupa prelucrarea datelor prin intermediul unui sistem de legatura complex, acesta din urma (ZIKOLOV MARINOV - n. red.) le transmitea unor reprezentanti ai unui stat nealiat.

Din cercetari a rezultat ca motivatia demersului infractional a fost obtinerea unor beneficii materiale, constand in diverse sume de bani. Din sumele obtinute pentru informatiile transmise, inculpatul ZIKOLOV MARINOV il recompensa periodic si pe inculpatul ACHIM FLORICEL.

Cei doi inculpati au fost prezentati, la data de 28 februarie 2008, Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva, pentru fiecare inculpat fiind emis mandat de arestare pentru 29 de zile.

Cauza a fost constituita ca urmare a sesizarii Serviciului Roman de Informatii in cadrul activitatii de cooperare cu Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), cercetarile fiind efectuate cu sprijinul ofiterilor Serviciului Roman de Informatii, Directiei Generale de Informatii a Apararii si Inspectoratului General al Politiei Romane, Directia Generala de Combatere a Criminalitatii Organizate.