Incepand cu 2 martie, a intrat in vigoare Programul Rabla. In acest an, noutatea o reprezinta modul de desfasurare a programului, impartind totalul celor 60.000 de masini noi pentru care statul suporta o subventie in trei transe.

"Am impartit programul in trei parti egale. Dupa primele 20.000 de masini, vedem cine si-a vandut integral masinile pe care le-a cerut ca si cota in program. Cine nu le-a vandut pe toate, pleaca acasa si nu mai participa la urmatoarele doua transe", a precizat vineri Nicolae Nemirschi, ministrul Mediului.

Programul Rabla, editia 2009, prevede intrarea in program a autovehiculelor de minimum zece ani vechime dupa ce, pana in acest an, erau casate doar masini de cel putin 12 ani vechime.

Prima de casare primita de cei care-si dau masina la fier vechi a fost majorata la 3.800 de lei pe unitate, comparativ cu 3.000 de lei in 2008.

Fondurile totale alocate pentru programul de innoire a parcului auto in 2009 se ridica la 228 de milioane lei. Anul acesta nu vor fi scoase din uz camioane, in pofida asteptarilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile, care a propus Ministerului Mediului si inlocuirea de autovehicule grele.