Proprietarii masinilor mai vechi de zece ani sunt asteptati de luni la dealerii auto pentru a contracta o masina prin Programul Rabla. Noutatea o constituie modul de desfasurare a programului, impartind totalul celor 60.000 de masini noi pentru care statul suporta o subventie in trei transe.

"Am impartit programul in trei parti egale. Dupa primele 20.000 de masini, vedem cine si-a vandut integral masinile pe care le-a cerut ca si cota in program. Cine nu le-a vandut pe toate, pleaca acasa si nu mai participa la urmatoarele doua transe", a precizat vineri Nicolae Nemirschi, ministrul Mediului.

Programul Rabla, editia 2009, prevede intrarea in program a autovehiculelor de minimum zece ani vechime dupa ce, pana in acest an, erau casate doar masini de cel putin 12 ani vechime.

Prima de casare primita de cei care-si dau masina la fier vechi a fost majorata la 3800 de lei pe unitate, comparativ cu 3000 de lei in 2008.

Fondurile totale alocate pentru programul de innoire a parcului auto in 2009 se ridica la 228 de milioane de lei. Anul acesta nu vor fi scoase din uz camioane, in pofida asteptarilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile, care a propus Ministerului Mediului si inlocuirea de autovehicule grele.