Hotararea de organizare a referendumului privind autonomia teritoriala, pe 15 martie, adoptata de Consiliul Local Odorheiu Secuiesc, a fost anulata de Tribunalul Harghita, anunta Agerpres.

Potrivit sentintei magistratilor Tribunalului Harghita, se admite actiunea in contencios administrativ formulata de prefectul Constantin Strujan si se anuleaza hotararea prin care s-a adoptat 'organizarea unui referendum local pentru consultarea cetatenilor din Odorheiu Secuiesc, cu privire la modificarea limitelor teritoriale ale judetului Harghita, conform initiativei legislative - Statutul de autonomie a 'Tinutului Secuiesc''.

Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, a afirmat ca, cel mai probabil, se va depune recurs la Curtea de Apel Mures, fata de aceasta sentinta. 'Ne vom folosi de toate caile legale. Daca, pana pe 15 martie, nu se va da o solutie, nu vom organiza referendumul, ci vom respecta sentinta aflata in acel moment in vigoare', a declarat pentru Agerpres, Bunta Levente.

Este prima sentinta data de Tribunalul Harghita in cazul hotararilor privind organizarea referendumului pentru autonomie, atacate in contencios administrativ de Prefectura Harghita. Pe rolul instantei se mai afla procese in cazul hotararilor adoptate de consiliile locale din Miercurea Ciuc, Borsec, Secuieni si Bradesti, care prevad organizarea referendumului pe 15 martie, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Prefectura Harghita considera ca hotararile sunt ilegale si incalca mai multe legi ale statului roman, inclusiv Constitutia.