Crescatorii britanici de oi sunt in pragul revoltei, ca urmare a propunerilor Comsiei europene prin care li se impune sa-si eticheteze electronic si sa identifice fiecare animal din septelul national de 30 de milioane de capete. Ei sustin ca demersul va devasta industria si i-ar putea constrange pe fermieri sa iasa in strada in semn de protest, daca Bruxelles-ul insista asupra impunerii reglementarii despre care ei spun ca este "nebuneasca" si "inutila", relateaza The Guardian, citat de Rador.

Reglementarile, care urmeaza sa fie aplicate din ianuarie anul viitor, impun aplicarea unei etichete electronice pe urechea fiecarei oi. Masura este menita a tine evidenta fiecarui animal, dupa epidemia de febra aftoasa din 2001. Dar Marea Britanie are cele mai multe oi dintre tarile europene si fermierii, deja confruntati cu presiuni din cauza preturilor in scadere si a marjelor mici de profit, spun ca nu este realizabila si nici macar necesara.

Fermierii argumenteaza ca ovinele britanice sunt deja identificate prin numere si miscarile turmelor sunt inregistrate. Aceasta, pe langa restrictiile aplicate deplasarii animalelor in timpul epidemiilor, sunt masuri suficiente pentru combaterea unor noi contaminari, spun ei.

Organizatiile agricole din Spania, Germania, Italia, Olanda si Suedia sustin protestele din Marea Britanie. Europarlamentarul britanic Neil Parish, care prezideaza comisia pentru agricultura a Parlamentului european, a depus o rezolutie prin care solicita ca identificarea individuala a oilor sa fie o masura aplicata pe baza de voluntariat.