Cel putin 15 persoane au murit in urma unei furtuni declansate sambata nord-estul Spaniei si sud-vestul Frantei, printre care si patru copii, iar peste un milion de locuinte au ramas fara curent electric, relateaza AFP.

Rafalele puternice de vant, de aproape 150 de km pe ora, precum si ploile torentiale, s-au abatut in nordul Spaniei, unde patru copii au murit si noua au fost raniti sambata cand un perete al unei sali de sport in care se aflau 20-30 de tineri s-a prabusit.

Un barbat de 60 de ani a murit sambata in regiunea Catalunia, lovit de un copac prabusit, iar o femeie de 52 de ani a murit vineri seara la Barcelona, strivita de un zid de caramizi. In Galicia, un sergent din garda civila a murit lovit de un copac smuls din radacini, in timp ce dirija circulatia. In provincia Alicante, un barbat de 51 de ani a murit strivit de un zid. Un marinar dintr-un grup de sase recuperati cu elicopterul de pe un cargo portughez aflat in dificultate in Galicia a murit. Un angajat municipal al administratiei parcurilor a murit in apropiere de Barcelona, iar o femeie a murit strivita de o poarta in provincia Castellon.

In Franta, doua persoane au murit sambata ucise de copaci cazuti peste masinile lor. Un barbat de 78 de ani a murit lovit de bucati smulse de vant dintr-o casa. O femeie de 78 de ani, plasata sub respiratie artificiala, a murit din cauza unei pene de curent provocata de furtuna.

Mai mult, circa 14.000 de locuitori din orasul Nucia, din provincia spaniola Alicante, au fost evacuati din cauza unui incendiu de padure declansat aparent de caderea unui stalp electric, din cauza vantului violent.

Rafalele puternice de vant au perturbat serios traficul aerian, rutier si feroviar.