Algeria este pregatita sa isi sporeasca livrarile de gaze catre clientii din Europa, daca acest lucru este permis de contracte, a declarat sambata ministrul algerian al Energiei si Minelor, Shakib Khelil.

"Avem contracte pe termen lung care ne leaga de diferiti parteneri din Europa (...), putem mari cantitatile livrate acestor parteneri daca o permit contractele", a declarat Khelil, citat de agentia APS, transmite Mediafax.

Khelil tocmai se intalnise cu ministrul olandez al Economiei, Maria Van Der Hoeven, aflata intr-o vizita de lucru de doua zile in Algeria.

"Daca contractele nu permit acest lucru, nu putem mari aprovizionarea", a explicat ministrul, la finalul acestei intrevederi, in cursul unei conferinte de presa.

Khelil a mai apreciat ca criza gazelor dintre Rusia si Ucraina este de natura "comerciala, nu politica".

Alger poarta negocieri cu Madridul pe tema pretului gazelor, dar aceasta discutie nu va fi niciodata "un motiv pentru ca Algeria sa intrerupa livrarile de gaze spre Spania", a mai spus el.

Algeria furnizeaza in prezent Uniunii Europene circa 12 la suta din necesarul sau de gaze naturale, datorita a doua gazoducte cu Italia si Spania si prin furnizarile tot mai importante de gaz natural lichefiat (GNL), subliniaza APS.