Haralamb Zinca, pe numele sau real Hary Isac Zilberman, a incetat din viata, in ziua de Craciun, la varsta de 85 de ani, dupa ce, de-a lungul carierei sale scriitoricesti, a imbogatit literatura romana cu numeroase romane politiste si de spionaj.

Haralamb Zinca va fi inmormantat luni, la Cimitirul Evreiesc de langa statia Eroii Revolutiei din Bucuresti, anunta Mediafax.

Hary Isac Zilberman s-a nascut pe 4 iulie 1923, la Roman. El s-a impus in literatura romana ca un adevarat clasic al literaturii politiste, fiind autorul a peste 50 de carti politiste si de spionaj, dar si a unor carti-document.

Haralamb Zinca a primit, in 1971, Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti si, in 1976, Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania.

Prin intermediul romanelor sale politiste si de spionaj, scriitorul a surprins si captivat generatii intregi de cititori. Prin felul lor de a fi si de a actiona, eroii lui Haralamb Zinca sunt comparabili cu cei din romanele Agathei Christie.

Printre romanele scrise de Zinca se numara: "Moartea vine pe banda de magnetofon" (1947), "Si a fost ora H" (1971, premiata cu Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti), "Dragul meu Sherlock Holmes" (1977), "Ultima noapte de razboi, prima zi de pace" (1985), "Noaptea cea mai lunga" (1986), "Marea confruntare" (1987), "Fiecare om cu clepsidra lui" (1988), "Revelion '45" (1989), "Spion prin arhive secrete" (1993) si "Moarta mirosea a Christian Dior" (1997).

Fiul scriitorului, Andrei Zinca, locuieste in Statele Unite si este regizor. El a regizat si serialul "La Urgenta", difuzat de TVR.