Proiectul de buget pe 2009 al grupului rus Gazprom ia in calcul o scadere cu 30% a pretului gazelor naturale livrate Europei, acesta putand sa ajunga la 280 de dolari/ mia de metri cubi, scrie luni cotidianul rus Vedomosti, citand un oficial Gazprom, relateaza Ria Novosti.

Potrivit cotidianului, citat de NewsIn, o astfel de reducere a pretului constituie o premiera, de la criza economica din anii '90. Estimarile privind livrarile din 2009 au fost mentinute la 165 miliarde metri cubi, in crestere cu 2,5%, potrivit surselor.

Scenariul relevat de ministerul rus al dezvoltarii economice prevede ca petrolul Ural ar putea atinge un pret mediu de 50 dolari/baril in 2009, cu un dolar calculat la 31,9 ruble.

Vanzarile catre Europa, ce aduc mare parte din castigurile companiei, ar putea scadea cu 30-40%, chiar daca pretul petrolului este mai mare, a declarat un alt oficial Gazprom, in contextul in care cererea pe piata europeana ar trebui sa scada, din cauza reducerii productiei in Europa si Rusia, precum si a vremii calde.

Vineri, Gazprom, a estimat ca pretul hidrocarburilor vandute Bulgariei va scadea cu 30-40% in 2009, ca urmare a ieftinirii titeiului, a declarat vineri purtatorul de cuvant al companiei, Serghei Kuprianov.

Consiliul director al Gazprom a aprobat in 12 decembrie proiectul programului de investitii, buget si optimizare a costurilor pentru 2009, investitiile cifrandu-se la 920,44 miliarde ruble (circa 33 miliarde dolari).