Curtea Suprema a SUA a anuntat, luni, ca nu va lua in considerare o plangere depusa de un avocat din New Jersey, potrivit careia Barack Obama nu indeplineste conditiile pentru a fi presedinte, informeaza AP.

Avocatul Leo Donofrio din New Jersey a acuzat faptul ca oficialii electorali din statul sau nu au reusit sa-i prezinte dovezi ca doar candidatii care au demonstrat ca indeplinesc toate conditiile pot fi inscrisi pe buletinele de vot. Donofrio a afirmat ca, chiar daca Obama s-a nascut in Statele Unite, statutul sau de "cetatean american prin nastere" este pus sub semnul intrebarii de faptul ca tatal sau era kenyan si nu american.

Magistratii nu au explicat decizia lor de a respinge apelul lui Donofrio.

Cei noua judecatori ai Curtii Supreme mai trebuie sa analizeze o alta plangere depusa de un avocat din Pennsylvania, Philip Berg, care sustine ca circumstantele nasterii lui Obama sunt "confuze" si ca s-ar putea ca el sa se fi nascut in Kenya. Berg pretinde ca mama lui Obama a ajuns in Hawaii la cateva saptamani dupa aceea, pentru a inregistra nasterea.

Potrivit articolului II, sectiunea 1 din Constitutie, "nicio persoana, cu exceptia unui cetatean nascut" in SUA, nu poate fi presedinte. In timpul campaniei electorale, candidatura lui John McCain a fost contestata din cauza faptului ca s-a nascut in asa-numita Panama Canal Zone, controlata de americani, in timp ce impotriva democratului au fost depuse mai multe plangeri ce sustineau ca a fost nascut in Africa.