Premierul rus Vladimir Putin a cerut Ucrainei sa isi plateasca datoria pe care o are fata de Gazprom, intr-o discutie telefonica pe care a avut-o joi cu omologul lui ucrainean Iulia Timosenko, a anuntat serviciul de presa al guvernului, intr-un comunicat, relateaza AFP.

In aceasta discutie, Putin "i-a urat 'La multi ani!' Iuliei Timosenko" si a "subliniat importanta platirii datoriei cat mai rapid posibil si a semnarii contractului de livrare a gazului pentru anul 2009", potrivit comunicatului, citat de NewsIn.

Gazprom a amenintat miercuri ca va creste semnificativ pretul gazului livrat Kievului incepand din ianuarie 2009, daca Ucraina nu isi plateste datoria. Compania rusa a amenintat Ucraina chiar cu sistarea livrarilor de gaz de la 1 ianuarie, daca nu sunt platite datoriile.

Compania ucraineana Naftogaz datoreaza circa 2,4 miliarde de dolari Gazpromului, pentru gazul furnizat intre septembrie-noiembrie, potrivit companiei ruse, insa suma totala continua sa fie o chestiune controversata, avand in vedere ca Ucraina contesta unele penalitati pe care Gazpromul vrea sa le aplice.

Naftogaz a sugerat ca datoria sa fie platita cu o parte a imprumutului de 16,4 miliarde de dolari acordat recent de Fondul Monetar International (FMI) Ucrainei pentru a face fata consecintelor crizei financiare.

Cea mai grava criza a gazului dintre Moscova si Kiev a dus, in ianuarie 2006, la o scurta intrerupere a livrarilor de gaz catre Europa, avand in vedere ca aproape tot gazul rus destinat UE tranziteaza Ucraina.