Presedintele PSD, Mircea Geoana, a promis miercuri, in cadrul unei intalniri cu profesori din Bucuresti, ca odata ajuns la guvernare, va aplica retroactiv legea cresterii salariilor din invatamant cu 50%, adica incepand cu data de 1 octombrie 2008, desi intra in contradictie cu Constitutia, anunta NewsIn.

Liderul PSD Mircea Geoana a tinut sa-i asigure pe profesori ca legea de majorare a salariilor din educatie va fi aplicata retroactiv indiferent de impactul crizei financiare internationale. "Cei de dreapta, indiferent de formula in care s-ar combina, ca s-ar putea combina din nou, se pregatesc sa foloseasca pretextul crizei ca sa spuna celor cu venituri mici ca nu mai sunt bani pentru cresteri de salarii, pentru ca firmele lor sa ramana intacte dupa aceasta criza. Eu va spun ca legea PSD de crestere a salariilor din educatie se aplica retroactiv de la 1 octombrie din prima zi a guvernarii noastre", le-a spus Geoana profesorilor prezenti.

El a precizat ca s-ar putea ca profesorii cu salarii mici sa mai primeasca o crestere salariala pentru a compensa "o mica inechitate", generata de cresterea in bloc a lefurilor tuturor profesorilor cu 50%.

Potrivit Constitutiei, art 15, alin. 2, "legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile", o astfel de masura putand fi atacata oricand la Curtea Constitutionala.

Mircea Geoana a continuat cu promisunile electorale si a spus, in doua randuri ca, in perioada 2009-2012, un eventual guvern al PSD va aloca 62 de miliarde de euro pentru sectorul educatiei "cheltuiti pana la ultima centima, pana la ultimul sfant".