Premierul Tariceanu a primit duminica de la Patriarhul Daniel Crucea Patriarhala, cea mai inalta distinctie pe care BOR o acorda mirenilor, pentru sprijinul financiar acordat refacerii catedralei patriarhale, de la slujba de Sf. Dumitru nelipsind nici presedintele Basescu, relateaza NewsIn.

Slujba oficiata de Preafericitul Daniel cu ocazia resfintirii Catedralei, dar si a celebrarii patronului Bucurestiului, Sf. Dumitru, a adunat, pe scena amplasata in mijlocul multimii, politicieni de toate culorile. In centrul atentiei s-au aflat presedintele Traian Basescu si sotia sa, Maria, in jurul carora s-au strans liderii PD-L Vasile Blaga si Adriean Videanu, presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, primarii Cristian Popescu Piedone, Cristian Poteras si Andrei Chiliman dar si ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu.

Tarziu dupa inceperea slujbei si-a facut aparitia si premierul Tariceanu, care, in loc sa stea cu notabilitatile, a preferat sa inspecteze lucrarile din Biserica, realizate cu bani de la Guvern. El a fost intampinat de Episcopul Vicar Vincentiu Ploiesteanu care l-a insotit pe Tariceanu in timp ce inspecta altarul restaurat. Premierul a asteptat finalul slujbei in resedinta patriarhala de unde a iesit insotit de Preafericitul Patriarh Daniel dupa aproximativ 45 de minute. In resedinta patriarhala PF Daniel i-a acordat inalta distinctie-Crucea Patriarhala-, o medalie pe care au mai primit-o, printre altii, presedintele Basescu, anul trecut, tot de Sf. Dumitru, sau Gigi Becali.

In sediul Patriarhiei a intrat pentru scurt timp si liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, camuflat in spatele unor ochelari de soare Prada si impodobit cu vesnica esarfa alba. " Sfintii sunt pictati pe peretii de afara ca sa ne faca noua loc in sfantul locas", a marturisit Vadim Tudor ziaristilor cateva dintre ideile inspirate de ceremonie. Senatorul a mai spus ca ideile din timpul slujbei le-a notat pe hartie pentru a le folosi intr-o viitoare carte.

Presedintele Basescu a primit si el de la patriarh o icoana cu Sf. Dumitru. Dupa slujba, presedintele si sotia au plecat, salutand multimea. "Uite-l pe Basescu! Ileana, vino sa il vezi", s-au entuziasmat credincioasele in timp ce seful statului parasea ceremonia fara a da nicio declaratie presei. "Uite-l si pe Vadim", s-au repezit credincioasele in directia opusa unde enoriasii se luptau cot la cot cu fotoreporterii si camermanii sa-l imortalizeze cu telefonul mobil pe tribun in timp ce acesta impartasea ziaristilor cugetarile sale. In afara de politicieni, femeile pandeau si mitropoliti si alte capete bisericesti, in timp ce acestia paraseau resedinta patriarhala, si le trageau mainile imperecheate cu evlavie de abdomen pentru a le saruta.

Desi aflati in prag de campanie, politicienii care au vorbit cu presa si-au marturisit doar rugile inaltate pentru sanatate si s-au aratat convinsi ca vremea frumoasa din ziua ceremoniei este un semn divin.

Dupa Sfanta Liturghie au fost canonizati trei noi sfinti ai Bisericii Ortodoxe Romane, Sfantul Ierarh Iachint de Vicina, primul Mitropolit al Tarii Romanesti, Sfantul Cuvios Dionisie Exiguul, parintele dreptului bisericesc, si domnitorul Tarii Romanesti, Sfantului Neagoe Basarab, om de cultura si "print al pacii".