Consumul moderat de vin rosu poate reduce riscul aparitiei cancerului pulmonar, in special in cazul fumatorilor si al persoanelor care au avut acest viciu, conform unui studiu realizat de cercetatorii americani, publicat in Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention si preluat de Reuters, anunta Mediafax.

Persoanele care consuma un pahar de vin rosu zilnic sunt cu 60% mai putin expuse riscului de a dezvolta cancer pulmonar, indica acest studiu, realizat de o echipa de cercetatori coordonata de profesorul Chun Chao, de la Kaiser Permanente Southern California din Pasadena.

Vinul alb nu are, insa, acelasi efect, fapt care sugereaza ca protectia este oferita mai degraba de anumite ingrediente specifice vinului rosu, precum rezveratrolul si flavonoizii, si nu de stilul de viata sanatos asociat consumului regulat de vin, au declarat cercetatorii.

La studiu au participat 84.170 de barbati, cu varstele cuprinse intre 45 si 69 de ani. Pe perioada studiului, efectuat intre anii 2000 si 2006, 210 dintre aceste persoane au fost diagnosticate cu cancer pulmonar.

Dupa ce au luat in calcul influenta varstei, a nivelului de educatie, a veniturilor, a expunerii la fumatul pasiv, a greutatii corporale si a altor factori relevanti, cercetatorii americani au descoperit ca riscul aparitiei cancerului pulmonar a scazut simtitor in urma consumului regulat de vin rosu, cu un procent de 2% pentru fiecare pahar din aceasta bautura consumat in plus intr-o luna. Niciun alt tip de bautura alcoolica, inclusiv vinul alb, nu a putut fi asociat cu scaderea riscului de aparitie a cancerului pulmonar.

Pentru fumatorii inveterati, scaderea este si mai spectaculoasa, cu un procent de 4% pentru fiecare pahar de vin suplimentar baut intr-o luna.

Studiul a relevat si faptul ca persoanele care consuma vin au un stil de viata mai sanatos, un nivel de educatie mai inalt si venituri mai mari decat oamenii care nu consuma vin.