Cei 2.000 de soldati georgieni aflati in Irak au anuntat ca vor reveni in tara pentru a se alatura trupelor angajate in conflict, desi nu a fost precizata o data exacta a retragerii, potrivit Rador.

Cea mai mare parte a celor doua mii de militari georgieni sunt dislocati in provincia Wasit, la sud-est de capitala irakiana Bagdad. Georgienii mai sunt prezenti si in provincia Diyala, la nord-est de capitala irakiana, dar si in asa-numita zona verde a Bagdadului.

Daca in provincia Wassit situatia este relativ stabila, iar autoritatile irakiene spera sa poata prelua in curand controlul asupra securitatii, provincia Diyala, un fief al militantilor al-Qaeda, ridica si acum probleme de securitate coalitiei multinationale si fortelor irakiene de securitate.

Georgienii au nevoie acum de partenerii americani, pentru a le asigura iesirea din teatrul de operatii si transportul pana acasa. Un reprezentant al trupelor americane a recunoscut ca plecarea georgienilor provoaca probleme pe termen scurt trupelor coalitiei, dar a apreciat ca pe termen lung nu vor exista complicatii.