Politistii cer protectie si salarii mai mari si ameninta ca ies in strada pe 26 septembrie, sustinand ca exista pericolul ca Politia Romana sa nu mai poata face fata fenomenului infractional, deocarece posturile vacante din domeniu nu mai sunt atractive, anunta Mediafax.

Presedintele Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor "Pro Lex", Vasile Lincu, a declarat, marti, pentru Mediafax, ca numarul agresiunilor asupra politistilor care lucreaza in strada a crescut "alarmant" in ultimul timp, "fara ca autoritatile sa ia vreo masura".

"Am cerut Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA) ultimele statistici privitoare la agresiunile asupra politistilor, precum si la salarizarea din domeniu, deoarece numarul agresiunilor asupra politistilor a crescut alarmant. De asemenea, potrivit protocolului semnat cu MIRA in octombrie, salariul politistilor trebuia sa creasca cu 27 la suta, dar a crescut doar cu trei procente", a precizat Lincu.

Acesta a afirmat ca sindicalistii au cerut in nenumarate randuri acordarea unui spor pentru politistii care lucreaza in strada, la fel ca in toate tarile Uniunii Europene. "Urmare a acestui fapt, ca noi cerem in zadar aceste sporuri, dar nu ne sunt acordate, avem un deficit foarte mare de personal, sunt localitati in care nu se prezinta nimeni la concurs pentru posturile vacante", a spus liderul sindical.

O alta nemultumire a Pro Lex o reprezinta faptul ca unui politist ii sunt platite maximum 120 de ore suplimentare pe an, ore care pot fi epuizate in 3-4 luni, iar apoi acestia sunt disponibili 24 de ore din 24, fara a fi remunerati. Acest lucru constituie obiectul unui proces pe care sindicalistii l-au intentat MIRA.

"Avem procese cu inspectoratele judetene de politie si implicit cu MIRA aproape zilnic, vrem sa ne plateasca sambetele si duminicile suta la suta, conform legii", a sustinut Lincu.

Pe de alta parte, sindicalistii spun ca sunt nemultumiti de faptul ca statutul politistilor, proiect care se dezbate de doi ani si care a ajuns la o forma agreata si de MIRA si de sindicate, "zace in sertarul ministrului de soua luni". "De asemenea, ordonanta de modificare a indicelui de salarizare, in loc sa fie aprobata prin ordonanta de urgenta, se afla la avizare in Parlament", a adaugat liderul sindical.

Totodata, reprezentantii Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual se intalnesc, marti, la ora 15.00, cu reprezentantii MIRA, pentru a discuta despre promovarea modificarilor la statutul politistului, majorarea pedepselor pentru ultraj, regularizarea coeficientilor de salarizare si acordarea unor sporuri in functie de activitatea pe care o desfasoara fiecare politist, potrivit presedintelui sindicatului, Liviu Butunoiu.

In aprilie 2008, aproape 4.000 de politisti au participat la un mars prin centrul Capitalei, organizat de SNPPC, solicitand, printre altele, modificarea legislatiei pentru a primi asistenta juridica si asigurari de viata.

De asemenea, peste 150 de politisti afiliati la Sindicatul Pro Lex au pichetat, la sfarsitul lunii octombrie 2007, sediul Ministerului Internelor si Reformei Adminstrative (MIRA), cerand elaborarea unor acte normative prin care politistii sa nu mai poata fi mutati dintr-un oras intr-altul fara acordul lor si primele restante din 2004.

Printre revendicarile sindicalistilor se numarau si acordarea sumelor restante (prime de concediu pentru 2004-2006 si spor de fidelitate pe 2005), plata integrala a orelor suplimentare si asigurari de sanatate gratuite pentru toti politistii, precum si elaborarea unor acte normative de catre MIRA pentru stabilirea unor drepturi ale acestei categorii sociale, preciza Vasile Lincu.