Organizatia terorista al-Qaida a confirmat moartea unui dintre expertii sai in arme chimice si biologice, Midhat Mursi al Sayid Umar, al carui deces fusese anuntat recent de oficialii pakistanezi, potrivit unui comunicat dat publicitatii duminica pe un site de Internet, anunta Mediafax.

Umar, cunoscut si sub numele de Abou Khabab al-Masri, facea parte dintr-un grup de "eroi" care s-a alaturat "caravanei martirilor", potrivit comunicatului semnat de Moustafa Abou al-Yazid, considerat drept unul dintre reprezentantii de rang inalt ai al-Qaida din Afganistan.

Autenticitatea comunicatului nu a putut fi confirmata imediat, insa textul a fost dat publicitatii pe un site utilizat foarte des de miscarile islamiste.

Reprezentantii serviciilor de securitate pakistaneze au afirmat ca Umar, un egiptean in varsta de 54 de ani, a fost ucis luni, in zonele tribale din Pakistan, intr-un atac cu racheta coordonat cel mai probabil de americani.

Localnicii au declarat ca atacul a fost desfasurat de la bordul unui avion american fara pilot.

in comunicat, datat la 30 iulie, al-Qaida nu precizeaza circumstantele mortii lui Umar. insa, potrivit documentului, egipteanul isi dorea sa devina martir si in mai multe randuri a cerut sa fie mobilizat in operatiuni sinucigase.

Postul de televiziune CBS a anuntat la sfarsitul saptamanii ca numarul doi in ierarhia al-Qaida, egipteanul Ayman al-Zawahiri, a fost ranit in acelasi raid.

Talibanii pakistanezi au respins insa informatiile potrivit carora acesta ar fi fost ranit sau ucis in acelasi atac, in timp ce armata pakistaneza a declarat ca nu detine "nici o informatie" privind acest subiect.