Ministerul Sanatatii analizeaza situatia populatiei din zonele afectate de inundatii pentru a trimite vaccinuri celor cu risc de imbolnavire si cere localnicilor sa evite consumul de apa din fantanile inundate sau utilizarea apei din aceste surse, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, citat de Mediafax.

Acesta a adaugat insa ca vaccinul nu protejeaza populatia care continua sa bea apa din fantani sau sa o foloseasca la gatit.

"Vreau sa atrag atentia poluatiei ca vaccinul nu ii protejeaza impotriva unei boli, daca dupa imunizare continua sa bea apa din fantanile inundate sau sa utilizeze apa din fantanile la prepararea unor mancaruri'''', a mai spus Arafat.

Utilizarea apei din surse neautorizate poate provoca hepatita A, boli diareice acute, infectii digestive sau alte afectiuni, in functie de prezenta in apa a unor substante, a mai spus Arafat.

Potrivit unui bilant prezentat, luni, de secretarul de stat din Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA), Victor Paul Dobre, numarul judetelor afectate a ajuns la cinci, fiind 137 de localitatile afectate de inundatii, 73 de locuinte distruse in totalitate, iar alte 2.196 afectate, toate cifrele fiind in scadere.

Potrivit lui Victor Paul Dobre, peste 6.000 de fantani au fost distruse, iar sapte kilometri de drumuri nationale si alti 973 de kilometri de drumuri judetene sunt, in continuare, impracticabili.

Paul Dobre a mai spus ca 1.044 de poduri si podete, 78 de punti si 45 de diguri si aparari de mal au fost distruse. De asemenea, au fost inundate 21.468 de hectare de teren arabil si alte 2.383 de hectare de pasuni si fanete.

Ministerul Mediului a transmis, duminica dupa-amiaza, avertizarea hidrologica de cod rosu catre prefecturile judetelor Suceava, Botosani, Bacau, Iasi Maramures si Neamt, unde pana luni la ora 16.00 sunt asteptate cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de pericol.

Astfel, incepand de duminica, de la ora 14.00 si pana luni, la ora 16.00, se mentine codul rosu pentru raurile Tisa, cursul inferior al Sucevei, cursul superior si mijlociu al Siretului (sectorul Zvoristea-Nicolae Balcescu) si pentru Prut (sector amonte aval Stanca Costesti). Totodata, in acelasi interval, se extinde codul rosu pe Siret (sectorul Nicolae Balcescu-Dragesti).