Bebelusii hraniti la san capata un sentiment de incredere si dragoste in mama datorita oxitocinei, un hormon responsabil de producerea laptelui in glanda mamara, dar si de reducerea nivelului de stres, potrivit unui studiu publicat in PLoS Computational Biology, citat de Mediafax.

Fenomenul i-a intrigat multa vreme pe specialisti, deoarece implica niste cantitati mari de oxitocina. Folosind un tipar special creat pe computer, cercetatorii din China, Franta, Italia si Marea Britanie au descoperit de unde provine acest reflex al bebelusilor.

Studiul realizat de ei a scos la iveala ca alaptarea nu angreneaza numai celulele normale ale creierului responsabile de producerea oxitocinei, ci "recruteaza" si dendritele - care in mod normal se ocupa de crearea de canale de comunicare intre celulele creierului - pentru a secreta acest hormon al fericirii. Acest lucru contribuie la imbunatatirea comunicarii intre celulele nervoase si creeaza un punct central al secretiei de oxitocina, care este eliberata in cantitati mari, la intervale regulate.

Jianfeng Feng, de la Universitatea din Warwick, Coverty (Marea Britanie), unul dintre autorii studiului, a precizat ca descoperirea ar putea fi utila in studierea unor activitati similare ale creierului.