Pretul barilului de petrol a trecut, din nou, de valoarea de 130 de dolari, dupa ce scazuse mai mult de 11% in ultimele patru zile, transmite BBC.

Vineri, pretul petrolului light cu livrare pentru luna august a crescut cu pana la 2,75 de dolari/baril, sau 2,1%, ajungand la valoarea de 132 dolari/baril la Bursa din New York. Pretul petrolului Brent, cu livrare pentru septembrie, a crescut cu 2,62 de dolari, sau 2%, pana la 133,69 de dolari.

Preturile au crescut dupa ce FMI-ul a revizuit in sus cresterea economica mondiala din 2008, la 4,1%. Alti factori au contribuit la cresterea preturilor: o greva a petrolistilor brazilieni ce nu pare sa fi afectat productia, dar si reluarea productiei la o filiala Chevron din Nigeria, atacata de rebeli in iunie.

In plus, SUA au anuntat miercuri ca vor trimite un diplomat la Geneva pentru a participa la negocierile nucleare cu Iranul. O actiune militara impotriva Iranului ar putea duce la inchiderea Stramtorii Hormuz, prin care trece aproape jumatate din cantitatea de petrol tranzactionata la nivel global.