Fondatorul grupului Yukos, Mihail Hodorkovski, va fi eliberat din inchisoare in octombrie, sustin surse de la Moscova, citate de Gazeta.

Redactorul sef al ziarului Zavtra, Aleksandr Prohanov, a declarat la postul de radio Eho Moskvi, ca fostul patron Yukos va fi eliberat in octombrie, pentru ca pana atunci "Rusia va cunoaste mari prefaceri". Referindu-se la „surse bine informate”, Prohanov a anuntat ca libertatea ii va fi redata lui Hodorkovski in schimbul renuntarii la activitatea politica, el avand insa dreptul de a se ocupa de afaceri.

Avocatii fondatorului grupului Yukos, Mihail Hodorkovski, au cerut miercuri eliberarea mai devreme a acestuia din inchisoare, unde ispaseste o pedeapsa pentru evaziune fiscala.

In 2003, Hodorkovski a fost arestat pentru evaziune fiscala, fiind condamnat in 2005 la opt ani de detentie.

Criticii au afirmat ca arestarea si condamnarea fostului patron al Yukos au fost motivate politic. Hodorkovski are dreptul sa ceara eliberarea conditionata deoarece a efectuat jumatate din sentinta sa.

Avocatii sai au afirmat ca spera in eliberarea sa deoarece noul presedinte rus Dmitri Medvedev a promis la inaugurare independenta sistemului juridic.