Noua lista de medicamente de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, intra in vigoare de maine, in respectivele documente fiind incluse peste o mie de denumiri comerciale.

Executivul a aprobat, in sedinta din 9 iulie, noua lista de medicamente compensate si gratuite. Noua lista a medicamentelor compensate va intra in vigoare la 15 iulie si va conduce la o reducere a preturilor cuprinsa intre 5-12%, in functie de valoarea medicamentelor, anunta atunci premierul Calin Popescu Tariceanu.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, luni, pentru Mediafax, ca prin revizuirea listei a urmarit cresterea accesului echitabil al pacientilor la medicamente cu sau fara contributie personala, monitorizarea mai eficienta a prescriptiilor medicale prin introducerea de protocoale terapeutice pentru afectiunile cu impact major asupra starii de sanatate a populatiei, cat si cresterea calitatii tratamentului si scaderea costurilor aferente spitalizarii.

Ca si pana acum, lista cuprinde denumirile comune internationale si este alcatuita din sublistele A, B si C, a explicat demnitarul.

Sublista A contine medicamente de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu in regim de compensare 90 la suta din pretul de referinta. Noua lista A are 156 de denumiri comune internationale (DCI) , fata de 119 cate continea pana la adoptarea Hotararii de Guvern. Este vorba de o crestere de 37 de DCI.

Fiecare grupa terapeutica (sistem digestiv, cardiovascular, respirator, muscular, nervos, urogenital, organe de simt, medicamente antiinfectioase, dermatologice) a beneficiat de introducerea unor DCI noi.

Sublista B contine medicamente de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu in regim de compensare 50 la suta din pretul de referinta si este formata preponderent din medicamente originale, la care se adauga si unele generice. Noua lista va avea 216 DCI, fata de 148 cate erau pana acum, in crestere 58.

"si in cadrul acestei liste, fiecare grupa terapeutica (sistem digestiv, cardiovascular, respirator, muscular, nervos, urogenital, organe de simt, medicamente antiinfectioase, oncologice etc.) a beneficiat de introducerea unor DCI noi", a mai spus ministrul.

Sublista C este alcatuita din medicamente pentru boli cronice, in regim de compensare suta la suta pentru asigurati si pacientii inscrisi in programele nationale de sanatate. Aceasta are trei sectiuni - C1, C2 si C3 . Sectiunea C1 cuprinde DCI de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu al unor grupe de boli cronice, in regim de compensare suta la suta din pretul de referinta. Cresterea numarului de medicamente nou introduse pe aceasta lista oscileaza intre 30 si 80 la suta, in functie de afectiune.

Sectiunea C2 cuprinde DCI corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii inclusi in programele nationale de sanatate cu scop curativ in tratamentul ambulatoriu si spitalicesc in regim de compensare suta la suta din pretul de decontare. Numarul de medicamente nou introduse pe aceasta sublista oscileaza intre 40 si 125 la suta, in functie de afectiune.

"Sectiunea C3 este o lista care ar putea fi numita lista sociala, pentru ca in ea sunt incluse medicamentele compensate suta la suta din pretul de referinta de care beneficiaza copiii pana la 18 ani, tinerii de la 18 la 26 ani daca sunt elevi, studenti sau ucenici si nu realizeaza venituri, precum si gravide si lehuze, in tratamentul ambulatoriu", a explicat ministrul Sanatatii.

Pentru medicamentele corespunzatoare denumirilor comune internationale prevazute in sectiunea C2 din lista C exista mai multe situatii privind eliberarea. Astfel, cele care se elibereza prin farmaciile cu circuit deschis in cadrul programelor nationale de sanatate se suporta la nivelul pretului de decontare. Daca se utilizeaza in unitati sanitare cu paturi, pe perioada spitalizarii pentru tratamentul specific al bolnavilor, precum si pentru bolnavii cuprinsi in programele nationale de sanatate, se suporta la un pret care nu poate depasi pretul de decontare.

Prescrierea, eliberarea si decontarea medicamentelor corespunzatoare denumirilor comune internationale prevazute in sectiunea C2 din sublista C se realizeaza in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 357/2008 pentru aprobarea programelor nationale de sanatate in anul 2008, cu modificarile si completarile ulterioare si a normelor tehnice de realizare a acestora.

Totodata, prescrierea, eliberarea si decontarea medicamentelor corespunzatoare denumirilor comune internationale prevazute in sublistele A, B si sectiunile C1 si C3 din sublista C se realizeaza in conformitate cu prevederile Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2008, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 324/2008, cu modificarile si completarile ulterioare si a normelor metodologice de aplicare ale acesteia.

In aplicarea Hotararii de Guvern, Ministerul Sanatatii Publice si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate aproba, prin ordin comun, protocoale terapeutice privind prescrierea medicamentelor aferente denumirilor comune internationale cuprinse in lista si norme metodologice privind implementarea acestora.

Lista medicamentelor aferente denumirilor comune internationale cuprinse in sublista C sectiunea C2, care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate, precum si pretul de decontare al acestora se aproba prin ordin al ministrului Sanatatii Publice, care va intra in vigoare la data de 15 iulie 2008.

Compensarea pretului medicamentelor presupune un efort financiar de trei miliarde lei, dintre care un miliard de lei din bugetul Ministerului Sanatatii.