Cea mai mare epidemie de pojar izbucnita in Statele Unite din 1997 afecteaza 127 de persoane din 15 state, majoritatea victimelor nefiind vaccinate impotriva acestei boli contagioase, anunta Mediafax.

Epidemia s-a declansat dupa ce mai multi turisti au contractat boala in strainatate, zece tari semnalând cazuri similare, si au revenit apoi in Statele Unite unde au infectat pe altii, potrivit Centrului american de Prevenire si Control al Bolilor.

Pojarul nu mai este o boala endemica in Statele Unite gratie unui program de vaccinare demarat in 1963, autoritatile anuntând in 2000 ca riscul transmiterii virusului a fost eradicat.

Oficialii americani din domeniul sanitar subiliniaza importanta imunizarii copiilor pe fondul obiectiilor formulate de diferite organizatii religioase sau temerilor ca vaccinurile ar putea duce la autism sau alte probleme de sanatate.

Autoritatile britanice au anuntat, luna trecuta, ca pojarul a redevenit o boala endemica in Marea Britanie pentru prima data de la jumatatea secolului trecut din cauza refuzului parintilor de a-si vaccina copii.

"Principalul motiv pentru refuzul de a fi vaccinat este credinta personala", a declarat Larry Pickering, medic in cadrul CDC.

"Pana cand nu se va obtine un mai bun control la nivel global, cazurile vor fi in continuare importate in Statele Unite iar epidemiile vor persista atâta timp cât vor exista comunitati de persoane nevaccinate", a subliniat acesta.

Cea mai grava si recenta epidemie de pojar s-a manifestat in Statele Unite perioada 1989-1991 cand 55.000 de persoane au contractat boala, 123 dintre bolnavi decedand.

Aproximativ 250.000 de persoane mor anual in statele sarace din cauza acestei boli, in majoritate copii.