Tensiunile de pe pietele financiare externe au determinat o depreciere brusca a leului, iar Romania este in continuare vulnerabila la criza de pe pietele internationale, una dintre probleme fiind inflatia, transmite Mediafax, citand Fondul Monetar International.

Majorarile preturilor la alimente si energie au condus, deja, la accelerarea inflatiei peste prognoza Bancii Nationale a Romaniei.

Reprezentantii FMI apreciaza ca principala provocare pentru autoritatile romane va fi, in perioada urmatoare, inasprirea politicilor si intensificarea reformelor structurale, pentru sprijinirea convergentei la nivelul UE.

"Acest lucru va necesita o mai buna echilibrare intre politicile fiscale si cele monetare, pentru a contracara dezechilibrele macroeconomice cauzate de sectorul privat", se arata in comunicatul Fondului.

FMI a atras atentia asupra importantei disciplinei in sectorul public si a recomandat autoritatilor sa reziste in fata presiunilor de majorare a cheltuielilor sociale si de reducere a taxelor.