HMS Ontario, o nava de razboi din marina britanica care s-a scufundat in 1780 avand 130 de oameni la bord a fost descoperita, aproape intacta, de un grup de scafandri in regiunea Marilor Lacuri, fapt calificat de specialisti drept "un miracol arheologic", anunta Mediafax, care citeaza BBC.

Vasul care purta pe stindard emblema marinei regale s-a scufundat in timpul Revolutiei Americane, in timpul unei furtuni, in 1780, in Lacul Ontario. In momentul scufundarii, vasul de 24 metri lungime si dotat cu 22 de tunuri avea 130 de oameni la bord.

Nava a fost gasita de Jim Kennard si Dan Scoville, doi "vanatori de epave", si va fi tratata ca un cimitir de razboi, fara a fi adusa la suprafata.

Specialistii considera ca HMS Ontario este cea mai veche epava si singura ramasa intacta din marina britanica descoperita in regiunea Marilor Lacuri.

"Sa descoperi o nava de razboi care este aproape intacta este incredibil. Este o nava frumoasa", a spus Arthur Britton Smith, un autor canadian care a scris cronica disparitiei vasului in 1997, in cartea "The Legend of the Lake".

Vasul se afla in prezent intr-o zona a lacului unde adancimea este de 152 de metri si unde pot avea acces doar cei mai experimentati scafandri.

HMS Ontario era considerata un fel de "Sfant Graal" al comorilor din adancuri si a fost cautata ani de-a randul de pasionati.

Registrele oficiale indica faptul ca vasul s-a scufundat in data de 31 octombrie 1780, avand la bord o garnizoana de 60 soldati britanici si un echipaj format din 40 de persoane, majoritatea canadieni. Se presupune ca pe vas s-ar fi aflat si 30 de prizonieri de razboi americani.

In regiunea Marilor Lacuri se afla aproximativ 4.700 de vase scufundate, dintre care 500 in Lacul Ontario.