Un functionar britanic, vizat de o ancheta a politiei dupa ce a uitat intr-un tren din Londra documente considerate strict secret referitoare la reteaua al-Qaida, a fost suspendat din functie, a anuntat astazi Guvernul de la Londra, potrivit Mediafax.

Un purtator de cuvant al Cabinetului britanic a confimat ca "doua documente stampilate secrete au fost lasate intr-un tren si au fost remise ulterior BBC".

Functionarul in cauza a fost interogat in cadrul unei anchete interne a Guvernului si va fi suspendat din functie, in timp ce investigatiile vor continua.

Canalul public de televiziune BBC a precizat ca documentele - sapte pagini introduse intr-un plic portocaliu - au fost uitate intr-un tren care urma sa paraseasca gara Waterloo, din centrul Londrei, spre regiunea Surrey.

Un pasager al trenului a gasit plicul si a descoperit in interior documentul continand ultimele informatii ale Guvernului privind situatia retelei teroriste al-Qaida, impreuna cu o evaluare secreta a fortelor de securitate din Irak, inainte de a-l transmite unui jurnalist al canalului, a precizat BBC.

Raportul referitor la al-Qaida, comandat de Ministerul Afacerilor Externe si de cel de Interne, a fost calificat drept "strict secret", iar pe fiecare pagina scria "numai pentru autoritatile Marii Britanii, SUA, Canadei si Australiei". Raportul privind Irakul a fost comandat de Ministerul Britanic al Apararii.

Potrivit BBC, politia a deschis o ancheta dupa semnalarea pierderii documentelor, oficialii temandu-se ca informatii atat de sensibile ar putea ajunge la persoane nepotrivite.

Marea Britanie s-a confruntat in ultimele luni cu mai multe probleme in materie de securitate, referitoare la pierderi succesive de informatii personale sensibile.

Serviciile financiare au ratacit discuri informatice continand fisiere ale alocatiilor familiale a 25 de milioane de persoane, iar Ministerul Apararii a recunoscut in ianuarie furtul unui calculator continand datele personale a circa 600.000 de potentiali recruti ai armatei.