Ioana Maria Vlas a fost condamnata la 8 ani de inchisoare in dosarul FNA, a decis astazi Tribunalul Bucuresti, anunta Realitatea Tv.

Avocatii Ioanei Maria Vlas pot ataca decizia de astazi a Tribunalului Bucuresti la Curtea de Apel.

In dosarul FNA, Ioana Maria Vlas a fost acuzata de inselaciune pentru ca, in calitate de presedinte al SC SOV Invest, in perioadele 1 aprilie-1 decembrie 1999 si 1 martie-20 aprilie 2000, prin mijloace frauduloase, ar fi indus si mentinut in eroare 13.200 de investitori la Fond, carora le-ar fi produs o paguba de peste 25 de miliarde de lei vechi (2,5 milioane de lei noi), calculata la nivelul anului 2000, scrie Mediafax.

In perioada 1 aprilie-1 decembrie 1999 si 1 martie-20 aprilie 2000, in mod repetat, pentru inducerea in eroare a investitorilor FNA, ea ar fi redactat si semnat 28 de raportari fictive referitoare la valoarea unitatii de fond, pe care le-ar fi comunicat Comisiei Nationale de Valori Mobiliare (CNVM) si le-ar fi adus la cunostinta investitorilor prin mass-media.

Initial, in dosarul FNA au mai fost trimisi in judecata Sorin Ovidiu Vantu si Liviu Istrate. Vantu fusese acuzat de instigare si participatie la abuz in serviciu in forma calificata.

FNA a fost lansat, in 11 ianuarie 1999, de societatea financiara SOV Invest (administratorul Fondului National de Invetitii) si si-a intrerupt activitatea in luna mai 2000, in urma prabusirii FNI.

In 23 martie 2006, Tribunalul Bucuresti a condamnat-o pe Ioana Maria Vlas la sapte ani de inchisoare in dosarul privind FNA. Totodata, acesteia i-au fost interzise si drepturile civile pe o perioada de doi ani dupa executarea pedepsei. Ea a fost, insa, eliberata din inchisoare in luna aprilie a acestui an.

In acelasi dosar, Nicolae Popa a fost condamnat in lipsa la 18 ani de inchisoare, iar Gravil Batran a fost condamnat la doi ani de inchisoare.