Peste 3.000 de disparitii de copii au fost inregistrate in ultimul an, 96% dintre ele fiind plecari voluntare, potrivit datelor inregistrate de Inspectoratul General al Politiei Romane, prezentate, astazi, intr-o dezbatere organizata de Ziua Internationala a Copiilor Disparuti, anunta Mediafax.

Potrivit datelor inregistrate de IGPR, in ultimul an au fost sesizate 3.285 de cazuri de disparitii, 96 la suta fiind plecari voluntare. Majoritatea copiilor care au decis sa plece de acasa au varste cuprinse intre 11 si 18 ani.

Specialistii au stabilit ca 3,5 la suta din cazurile sesizate reprezinta disparitii accidentale si 1,5 la suta disparitii ingrijoratoare, cauzate de agresiuni, rapiri, sechestrari sau exploatari sexuale.

Seful Serviciului Urmariri din cadrul Directiei de Investigatii Criminale, Adrian Dumitrescu, afirma ca sunt sase tipuri de situatii care duc la disparitii de copii: parasirea voluntara a domiciliului sau a centrelor de ocrotire, ratacirea - caracteristica in special copiilor mici, alarmari nejustificate cauzate lipsei de comunicare, producerea unor accidente (inec, caderi in puturi, rape, accidente de masina), agresarea copiilor cu diverse scopuri (rapire, sechestrare, traficare) sau luarea unui copil de catre un parinte fara consimtamantul celuilalt sau fara sa anunte centrul de ocrotire.

Printre solutiile propuse se numara si sanctionarea contraventionala a persoanelor care accepta gazduirea unor copii sau angajarea sezoniera a acestora, fara a se informa in prealabil cu privire la circumstantele plecarii lor de la domiciliu si fara a informa politia si apartinatorii legali, supravegherea de catre politie a persoanelor din raza de competenta, cunoscute cu dezechilibre mentale sau a persoanelor eliberate din penitenciare cu antecedente de acte violente impotriva minorilor, precum si informarea parintilor de catre psihologii si consilierii scolari cu privire la riscurile pentru dezvoltarea mintala a copiilor lor.