Un prelat de la Vatican a calificat drept "o monstruozitate" faptul ca Parlamentul britanic a aprobat utilizarea embrionilor hibrizi, creati din integrarea ADN-ului uman in ovule de animale, in scopul efectuarii cercetarilor asupra unor maladii grave, anunta Mediafax.

Monseniorul Elio Sgreccia, presedinte al Academiei pontificale pentru viata, a declarat pentru Radio Vatican ca acest tip de cercetari sunt "grave din punct de vedere etic": "De fiecare data cand bariera om-animal se rupe, consecintele sunt grave, chiar si involuntar", a afirmat el.

Sgreccia a mai spus ca ipoteza de a gasi tratamente pentru maladii genetice pornind de la cercetarile asupra embrionilor hibrizi este "lipsita de temei". "Este vorba despre o minciuna mediatica fara suport stiintific", considera el.

Procedura implica inserarea de ADN uman in ovule de vaca, iepure, porc, oaie sau capra, din care s-a eliminat deja materialul genetic. Embrionii creati in urma acestui proces sunt aproape in totalitate "umani", ADN-ul animal fiind in afara nucleului celulei.

Embrionii hibrizi vor fi utilizati pentru producerea de celule susa embrionice care au un mare potential in tratarea bolilor. In prezent, celulele-susa embrionice pot fi obtinute din embrioni in stadiu incipient nedoriti, ramasi de la tratamentele de fertilizare in vitro.

Embrionii hibrizi, utilizati exclusiv in scopuri stiintifice, nu trebuie sa se dezvolte mai mult de 14 zile si nu trebuie implantati intr-o mama surogat, potrivit legislatiei britanice in vigoare.